Bağdat-Kazımiye atlı tramvay hattı (1870-1917)
Baghdad-Kazımiye tramline (1870-1917)
- Tez No: 991023
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT HUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Tarih, Transportation, History
- Anahtar Kelimeler: Bağdat, Kazımiye, Midhat Paşa, Şiilik, Tramvay, Modernleşme, Baghdad, Kazımiye, Midhat Pasha, Shiism, Tram, Modernization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bağdat şehri Osmanlının uzak taşrasında bulunan ve Tanzimat reformlarının diğer Osmanlı şehirlerine kıyasla geç ulaştığı bir şehirdir. Eskinin görkemli ve büyük şehirlerinden birisi olan Bağdat, 19. yüzyılın ikinci yarısında çağının gerisinde kalmış bir görünümdeydi. Sokakları dar, ulaşım olanakları gelişmemiş ve beledi durumu oldukça zayıftı. 1869 yılında Midhat Paşa'nın bölgeye vali olarak atanmasının ardından çehresinde bazı değişimler yaşanarak Tanzimat reformlarının etkileri görülmeye başlanmıştı. Şehrin modernleşmesi için bazı girişimlerde bulunulan bu dönemde, zirai faaliyetlerden ulaşıma kadar birçok alanda yenilikler yapıldı. Bağdat şehri ve çevresinde bulunan birçok ziyaret bölgesi Şii inancına mensup kişiler tarafından sık sık ziyaret edilmekteydi. Midhat Paşa bu insan sirkülasyonundan faydalanmak ve Bağdat halkını dönemine göre modern bir ulaşım aracına kavuşturmak amacıyla 1871 yılında Kazımiye kasabası ile Bağdat şehri arasında yaklaşık 6 kilometrelik bir atlı tramvay hattı inşa ettirdi. Bu tezin amacı, inşa edilen bu tramvay hattından yola çıkarak Bağdat şehrinin ve dolayısıyla Irak'ın Tanzimat reformlarıyla birlikte geçirdiği değişimi ve atlı tramvay hattının Bağdat'a etkisini, modernleşme ekseninde incelemektir. Bu hattın inşa edilmeye başlanmasından, Irak işgaline kadar olan süreçte Bağdat'ın şehir yapısına, ticaretine ve sosyal yaşamına nasıl etkileri olduğu gibi sorulara cevap aranmıştır. Bu noktada tez 19. yüzyılın en önemli ulaşım araçlarından biri olan Bağdat-Kazımiye tramvayının Osmanlı Irak'ında nasıl ve hangi saiklerle inşa edildiğini, nasıl tepkilerle karşılaşıldığını ve ne gibi problemlere konu olduğunu aydınlatmak suretiyle Osmanlı modernleşmesinin Bağdat'taki yansımalarının anlaşılmasına yardımcı olarak, Osmanlı devletinin Arap coğrafyasıyla pek ilgilenmediği gibi yanlış yorumların düzeltilmesine de dolaylı olarak ufak da olsa bir katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Baghdad was a city located in the remote Ottoman countryside, where the Tanzimat reforms arrived late compared to other Ottoman cities. Once one of the grand and magnificent cities of its time, Baghdad fell behind its time in the second half of the 19th century. Its streets were narrow, transportation facilities were underdeveloped, and the municipality was quite weak. Following Midhat Pasha's appointment as governor of the region in 1869, the city's landscape underwent some changes, and the effects of the Tanzimat reforms began to be seen. During this period, during which several attempts were made to modernize the city, innovations were made in many areas, from agricultural activities to transportation. Many of the pilgrimage sites in and around Baghdad were frequently visited by members of the Shia faith. To capitalize on this flow of people and provide the people of Baghdad with a modern means of transportation, Midhat Pasha commissioned the construction of an approximately 7-kilometer line between the town of Kazımiye and the city of Baghdad in 1871. The aim of this thesis is to examine the changes and transformations that Baghdad, and therefore Iraq, underwent with the Tanzimat reforms, focusing on the construction of the tram line, within the framework of modernization. It seeks to answer questions such as how this line impacted Baghdad's skyline, trade, and urban life from its construction to the occupation of Iraq. By illuminating how and with what motivations the tram, one of the most important means of transportation in the 19th century, was built in Ottoman Iraq, what kind of reactions it faced, and what kind of problems it presented, the thesis will contribute to understanding the impact of Ottoman modernization in Baghdad. It will also make a small contribution to correcting misinterpretations such as the Ottoman state's lack of interest in the Arab world. Therefore, this study will be a monographic study intended to fill the gap in these areas to some extent.