Denizde silahlı çatışma hukuku kapsamında sualtı harbi ve nevileri
Underwater warfare and its types under the law of armed conflict at sea
  1. Tez No: 991040
  2. Yazar: DOĞAN AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM İLKER MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz hukuku, Milletlerarası hukuk, Silahlı çatışmalar hukuku, İnsancıl hukuk, Law of the sea, Law of Armed Conflicts, Humanitarian law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Savaş, insanlık tarihi boyunca kişiler ve devletler arası ilişkinin en önemli unsurlarından biri olmuştur. Binlerce yıllık savaşlara rağmen ancak yüz yıldan biraz daha uzun süre önce savaş hukukunun kapsamlı bir kodifikasyonu yapma gayretine girişilmiştir. İkinci dünya savaşı sonrası dönemde insancıl hukuk veya silahlı çatışma hukuku olarak anılmaya başlanılan bu hukuk disiplini, doğası gereği farklı hukuki ve operasyonel değişkenlere sahip alanlara göre özgülenmiş alt dalları kapsamaktadır. Denizde silahlı çatışma hukuku, deniz alanlarının karadan farklı yönleri ve kendine has nitelikleri itbariyle silahlı çatışma hukukundan farklılaşan bu alt dallardan biridir. Deniz yetki alanları bakımından silahlı çatışmaların yürütülmesi, denizde silahlı çatışmaları yürütme hakkına sahip muharip unsurların ve meşru hedeflerin tespiti, denize özgü silahlı çatışma yöntemleri denizde silahlı çatışma hukukunun içerdiği temel konu başlıklarıdır. Denizdeki silahlı çatışmaların suüstü ve sualtı harbi olarak iki başlık altında ele alınması mümkündür. Bu iki başlıktan tezin konusunu oluşturan sualtı harbi ise su altından, su altına veya su altı silah/sistemleri ile icra edilen harp türünü ifade etmek için oluşturulmuş bir tanımdır. Bu kategori içerisinde yer alan denizaltı harbi, su altından gerçekleştirilen harp nevini; deniz tabanı harbi, su altına yöneltilen harp nevini; deniz mayını harbi ise su altı silahları ile gerçekleştirilen harp nevini temsil etmektedir. Mevcut denizde silahlı çatışma hukuku düzenlemeleri ekseriyetle suüstü harbini düzenleyen kurallardan oluşmaktadır. Denizaltı harbi, deniz mayını harbi ve deniz tabanı harbinden oluşan sualtı harbinin hukuki çerçevesi ise belirgin boşluklarla doludur. Uygulanabilir nitelikteki kurallar ise belirsiz ve dar kapsamlı hükümlerle sınırlı kalmıştır. Bu tezde denizde silahlı çatışma hukuku kapsamında sualtı harbini ve nevilerini düzenleyen hukuk kurallarını incelenmekte ve bu alandaki tarihsel ve güncel hukuki tartışmalar ele alınmaktadır. Aynı zamanda gün geçtikçe karmaşık hale gelen ve teknolojik gelişmelerle hızlıca ilerleyen sualtı harbi nevilerini düzenlemek için bir asırdan eski antlaşma hükümlerine ve teamül hukukuna dayanmaya çalışan sistemin yeterliliği eleştirel bir bakışla değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Warfare has constituted a defining aspect of relations between individuals and states throughout human history. Despite millennia of warfare, serious efforts to undertake a comprehensive codification of the law of war began only a little over a century ago. Since the Second World War, this field has been widely referred to as international humanitarian law or the law of armed conflict, and by its very nature encompassing specialized subfields tailored to domains with distinct operational and legal characteristics. The law of naval warfare is one such subfield, shaped by the unique features of the maritime domain as compared to land. It addresses, inter alia, the conduct of hostilities within maritime zones, the identification of lawful combatants and legitimate targets at sea, and maritime-spesicif methods of warfare. Naval warfare may broadly be classified into surface and underwater warfare. Undersea warfare, which forms the subject of this thesis among these two categories, is a term coined to describe the type of warfare conducted from beneath the surface, directed against underwater targets, or carried out using underwater weapons and systems. Within this category, submarine warfare refers to the type of warfare conducted from beneath the surface; seabed warfare denotes hostilities directed against the underwater; and naval mine warfare represents the type of warfare carried out using underwater weapons. The existing body of naval warfare law overwhelmingly regulates surface warfare. By contrast, the legal framework for undersea warfare – which comprises submarine, naval mine, and seabed warfare – is marked by significant lacunae and the he applicable rules are limited to vague and narrowly scoped provisions. This thesis examines the legal rules governing undersea warfare under LOAC, tracing both historical and contemporary legal debates on its practice. In doing so, it critically assesses the adequacy of a regime that relies on treaty provisions and customary law over a century old to regulate types of undersea warfare that are becoming increasingly complex and rapidly evolving due to technological advancements.