Normal gelişim gösteren ve gelişimsel risk altında olan 12-36 aylık çocukların ev öğrenme ortamının ve ekran kullanımının çocukların dil, sosyal ve duygusal gelişimi ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between home learning environment and screen use and children's language, social and emotional development in 12-36 month-old children with typical development and developmental risk
  1. Tez No: 991041
  2. Yazar: EMİNE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİYE FİGEN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ev öğrenme ortamı, tek başına ekran süresi, birlikte ekran süresi, ifade edici sözcük, Home learning enviroments, solitary screen time, shared screen time, expressive vocabulary
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı 12-36 aylık normal gelişim gösteren ve gelişimsel risk altında olan çocukların ev öğrenme ortamlarının ve ekran kullanımlarının dil, sosyal ve duygusal gelişim sonuçları ile ilişkisini ortaya koymaktır. Bu amaçla iki aşamalı olarak yapılandırılan araştırmanın örneklemini Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği' ne başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 12-36 aylık çocuklar ve ebeveynleri oluşturmaktadır. Çalışma I kısmında çocukların ev ortamında gelişimini ve öğrenmesini destekleyen aktivitelerin sıklığını ölçmeyi hedefleyen 'Toddlers Home Learning Enviroment Scale' ölçeğinin Türkçe uyarlama çalışması yapılmıştır. Tipik gelişim gösteren çocuğa sahip 430 ebeveyn ile yürütülen geçerlilik ve güvenilirlik çalışması sonucunda ölçeğin cronbach alfa değeri 0,705 olarak belirlenmiştir. Çalışma II kapsamında, 12–36 aylık toplam 150 çocuğun (75 normal gelişim gösteren ve 75 gelişimsel risk altında olan) ev öğrenme ortamları ve ekran kullanım özellikleri değerlendirilmiş; bu değişkenlerin dil ve sosyal-duygusal gelişim sonuçlarıyla ilişkisi incelenmiştir. Çocukların ev ortamları Küçük Çocuklar İçin Ev Öğrenme Ortamı Ölçeği, dil gelişimleri Türkçe İletişim Gelişimi Envanteri (TİGE), sosyal ve duygusal gelişimleri Kısa 1-3 Sosyal ve Duygusal Gelişim Ölçeği (K/1-3SDD) kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda gelişimsel risk altında olan çocukların ev ortamında gelişimi ve öğrenmeyi destekleyici aktivitelere erişimlerinin daha kısıtlı olduğu, buna karşılık tek başına ekran sürelerinin anlamlı düzeyde fazla olduğu belirlenmiştir. Ev öğrenme ortamı ve ekran süresi değişkenlerinin normal gelişim gösteren ve gelişimsel olarak risk altında olan çocuklarda dil, sosyal ve duygusal alanda farklı gelişimsel sonuçlarla ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between home learning environments, screen use, and language, social, and emotional developmental outcomes in children aged 12–36 months with typical development and those at developmental risk. The two-phase study included children and their parents who applied to the Gülhane Training and Research Hospital Department of Child Health and Diseases and consented to participate. In Study I, the Toddlers Home Learning Environment Scale was adapted into Turkish to assess children's home learning environments. Validity and reliability analyses were conducted with 430 parents of typically developing children, yielding a Cronbach's alpha coefficient of 0.705. In Study II, the home learning environments and screen use characteristics of 150 children (75 typically developing and 75 at developmental risk) were evaluated. Home environments were assessed using the Turkish version of Toddlers Home Learning Enviroment Scale, language development with the Turkish version of Communicative Development Inventory (CDI), and social–emotional development with the Turkish version of Brief Infant–Toddler Social and Emotional Assessment (BITSEA). The findings showed that children at developmental risk have more limited access to activities in the home environment that support development and learning, while spending more time alone in front of screens. In addition, home learning environment and screen time variables were found to be associated with different developmental outcomes in the language, social, and emotional domains among typically developing children and children at developmental risk.