Zhang Aılıng'in“Altın Kilit Kayıtları”öyküsünde tarihsel arka plan ve aile ilişkilerinin incelenmesi
An analysis of historical background and family relationships in Zhang Ailing's story“The Golden Cangue”
  1. Tez No: 991068
  2. Yazar: SUBİNUER ABUDUREYIMU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN KALKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Altın Kilit, Tarihsel Bağlam, Aile İlişkileri, The Story of the Golden Cangue, Historical Background, Family Relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Zhang Ailing'in Altın Kilit Kayıtları adlı eserini metin odaklı inceleme ve disiplinler arası analiz yöntemleriyle ele alarak, 20. yüzyıl başı Çin'inin tarihsel ve toplumsal dönüşümünün geleneksel aile yapıları üzerindeki etkisini irdelemektedir. Araştırma, geç Qing ve Erken Cumhuriyet döneminde yaşanan feodal sistemin çözülmesi, kapitalist ilişkilerin yayılması ve eski ile yeni değerler arasındaki çatışmanın, Jiang ailesinin trajik çözülüşünün temel belirleyicisi olduğunu ortaya koymaktadır. Küçük bir tüccar ailesinden gelen Cao Qiqiao'un, ekonomik ve simgesel gücünü yitirmekte olan feodal Jiang ailesine görücü usulüyle gelin gitmesi, sınıfsal ve cinsiyet temelli baskıların somut bir göstergesidir. Jiang ailesinin çıkarcı ve ahlaki açıdan ikiyüzlü yapısı, Qiqiao'un para merkezli bir değer sistemi geliştirmesine zemin hazırlamıştır. Toplumsal dönüşümün yol açtığı ekonomik sarsıntılar, Qiqiao'un aile içi ilişkileri maddi çıkar üzerinden düzenlemesine ve iktidarını sürdürmek amacıyla çocuklarının evliliklerini manipüle etmesine neden olmuştur. Savaş ortamı ve Shanghai'ın yarı-sömürge kültürel yapısı, karakterlerin varoluşsal kaygılarını derinleştirirken, afyon ve altın imgeleri ahlaki yozlaşmayı ve Batı etkisinin yarattığı kırılmayı simgelemiştir. Cinsiyet baskısının tarihsel sürekliliği, Qiqiao'un ataerkil tutumlarını sonraki kuşaklara aktarmasına yol açmış;“altın kilit”metaforu ise feodal tarihin birey üzerindeki kalıcı etkisini temsil etmiştir. Bu bağlamda eser, bireysel trajediler ile yapısal tarihsel süreçler arasındaki karşılıklı etkileşimi görünür kılarak modern Çin edebiyatına eleştirel bir perspektif sunmaktadır. Çalışma, aile içi çarpıklıkların bireysel kusurlardan çok tarihsel, ekonomik ve kültürel yapıların ortak ürünü olduğunu savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines Zhang Ailing's The Golden Cangue through text-centered and interdisciplinary approaches to explore the impact of early twentieth-century China's historical and social transformation on traditional family relationships. The research demonstrates that the social changes of the late Qing and Early Republican periods— namely the collapse of the feudal system, the penetration of capitalist influences, and the conflict between old and new ideologies—constitute the driving forces behind the tragedy of the Jiang family. The arranged marriage of Cao Qiqiao, the daughter of a small merchant family, into the declining feudal Jiang household represents a clear manifestation of class-based and gendered oppression. The Jiang family's utilitarian and morally hypocritical structure fosters Qiqiao's development of a value system centered on money and power. As traditional family economies deteriorate under social upheaval, Qiqiao transfers economic logic into familial relationships, manipulating her children's marriages to maintain control and reinforcing a cycle of oppression. The chaos of war and Shanghai's semi-colonial cultural environment intensify the characters' anxieties, while the images of opium and gold symbolize moral corruption and the disruptive impact of Western influence. The persistence of gender oppression leads Qiqiao to reproduce patriarchal practices across generations. Ultimately, the“golden cangue”metaphor represents the enduring imprint of feudal history on human nature. This study argues that distorted family relations arise not from individual moral flaws but from the combined effects of historical institutions, economic structures, and cultural norms.