2000'li yıllarda kamu yönetimi reform politikalarının iyi yönetişim anlayışı perspektifinden nitel bir değerlendirilmesi
A qualitative evaluation of public administration reform policies in the 2000s from the perspective of the good governance approach
- Tez No: 991080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İNANÇ ÖZEKMEKÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk kamu yönetimi, Yeni kamu yönetişimi, İdari reform, Turkish public administration, New public governance, Administrative reform
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de 2000'li yıllarda yürürlüğe giren kamu yönetimi reform politikalarının iyi yönetişim ilkeleriyle uyum düzeyini analiz etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemi, 2000'li yıllarda yürürlüğe giren beş kalkınma planı ile kamu yönetimi alanında reformları içeren on bir yasal düzenlemeden oluşmaktadır. Çalışmanın veri toplama sürecinde doküman analizi yönteminden; veri analizinde ise durum çalışması deseni ile içerik analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Çalışmada, kalkınma planları ve yasal düzenlemelerde öngörülen kamu yönetimi reformlarının iyi yönetişim anlayışıyla ne ölçüde örtüştüğü, üç aşamalı bir analiz çerçevesiyle değerlendirilmiştir: Kodların temsiliyeti, kodlar arası denge, keşfedilen kodların uygunluğu. Bu kapsamda, iyi yönetişim ilkelerinden oluşturulan kodlar kullanılarak incelenen dokümanlarda öngörülen kamu yönetimi reformlarına göre hedeflenen kamu yönetimi yapısının temel nitelikleri belirlenmiş; ardından bu niteliklerin iyi yönetişim ilkeleriyle uyum düzeyi değerlendirilmiştir. Çalışma bulguları hem kalkınma planlarında hem de yasal düzenlemelerde iyi yönetişim ilkelerinin bütüncül biçimde temsil edildiğini, önceden belirlenen kodların keşfedilen kodlara göre daha yüksek oranda temsil edildiğini ve keşfedilen kodların büyük ölçüde iyi yönetişimi destekleyici nitelikte olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak 2000'li yıllarda yürürlüğe giren kalkınma planları ve yasal düzenlemelerin iyi yönetişim ilkeleriyle yüksek uyumlu olduğu sonucuna varılmakta birlikte çalışmanın analiz sürecinde en az temsil edildiğinden dolayı kamu yönetimi alanında etkinlik, verimlilik ve eşitlik noktalarında sorunların yaşanabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to analyze the extent to which public administration reform policies implemented in Turkey during the 2000s align with the principles of good governance. The sample of the study consists of five development plans enacted in the 2000s and eleven legal regulations that incorporate public administration reforms. In the data collection process, the document analysis method was employed, while in the data analysis phase, the case study design and content analysis techniques were utilized. In the study, the extent to which the public administration reforms envisaged in the development plans and legal regulations align with the understanding of good governance was evaluated through a three-stage analytical framework: the representativeness of the codes, the balance among the codes, and the appropriateness of the emergent codes. Within this scope, the fundamental characteristics of the intended public administration structure—identified through the codes derived from good governance principles and based on the reforms envisaged in the examined documents—were first determined; subsequently, the extent to which these characteristics align with the principles of good governance was assessed. The findings of the study indicate that the principles of good governance are holistically represented in both the development plans and the legal regulations; that predefined codes are more prevalent than emergent codes; and that emergent codes are, for the most part, supportive of good governance. Consequently, although the development plans and legal regulations enacted in the 2000s are found to be highly compatible with the principles of good governance, it is assessed that problems may arise in terms of efficiency, effectiveness, and equity in public administration due to their limited representation in the analysis process.