MODA PERAKENDE SEKTÖRÜNDE YAVAŞ MODA İLGİLENİMİ, MARKA İMAJI VE MARKA SADAKATİ İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
A STUDY ON THE RELATIONSHIP BETWEEN SLOW FASHION INVOLVEMENT, BRAND IMAGE, AND BRAND LOYALTY IN THE FASHION RETAIL SECTOR
- Tez No: 991081
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, İletişim Bilimleri, Business Administration, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Marka bağımlılığı, Marka imajı, Yavaş moda, Brand loyalty, Brand image, Slow fashion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde ticaret hayatında artan rekabet ortamında ticari markalar rakiplerinden bir adım öne geçebilmek için tüketicileri çok fazla uyarıcıya maruz bırakmışlardır. Firmalar bu uyarıcılar arasında ayrışmak, tüketicinin bilinçaltındaki farklı duygu ve motivasyonlara dokunmak için çeşitli sembolik ayrıştırıcı işaretler ve ipuçları kullanarak marka imajı yaratmaya çalışıp marka sadakatine katkı sağlamayı hedeflemektedirler. Bunun yanında artan çevresel kaygılar çerçevesinde, hızlı moda iş modeline alternatif olarak yavaş moda, moda endüstrisinde sürdürülebilirliği artırmanın bir yolu olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı, marka imajının marka sadakatine etkisini analiz etmek ve yavaş moda ilgileniminin bu etkide bir rolünün olup olmadığını incelemektir. Türkiye'de marka imajının marka sadakatine etkisi ve yavaş moda ilgilenimi barındıran yapısal bir model 405 adet Türk tüketicisine yapılan kantitatif bir araştırma ile test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; marka imajının marka sadakatine ve yavaş moda eğiliminin alt boyutları olan bilinçli tüketim, yerellik ve münhasırlık üzerinde anlamlı ve pozitif etkisinin olduğu gözlenmiştir. Analizler, yavaş moda eğiliminin sadece bilinçli tüketim boyutunun marka sadakatini anlamlı ve pozitif yönde etkilediği; yerellik ve münhasırlık boyutlarının bu etkiyi göstermediğini ortaya koymuştur. Diğer önemli bir sonuç ise, yavaş moda eğiliminin yalnızca bilinçli tüketim alt boyutunun marka imajı ile marka sadakati arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı rol üstlendiğinin tespit edilmesidir.
Özet (Çeviri)
In today's competitive business environment, brands face intense rivalry and an increasing number of marketing stimuli. In order to stand out from competitors, brands attempt to create a strong brand image by appealing to consumers' emotions and motivations, with the aim of strengthening brand loyalty. At the same time, growing environmental concerns have led to the emergence of slow fashion as an alternative to the fast fashion model, making sustainability an important issue in the fashion industry. This study examines the effect of brand image on brand loyalty and explores whether slow fashion consumer orientation plays a role in this relationship. A structural model including brand image, slow fashion consumer orientation, and brand loyalty was tested using quantitative data collected from 405 consumers in Türkiye. The results show that brand image has a significant and positive effect on brand loyalty. Brand image also positively affects the slow fashion dimensions of conscious consumption, localism, and exclusivity. However, only conscious consumption has a significant positive effect on brand loyalty and plays a significant mediating role in the relationship between brand image and brand loyalty.