4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uyarınca zorunlu idari başvuru yolları: Şikayet ve itirazen şikayet
Mandatory administrative remedies under Law No. 4734 on Public Procurement: Complaint and objection complaint
- Tez No: 991096
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA KARAKUŞ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu ihalesi, Public bidding
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
4734 s. Kamu İhale Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile kamu ihtiyaçlarının en uygun sürede ve gereksinimlere uygun bir şekilde karşılanmasını amaçlanmıştır. 2886 s. Devlet İhale Kanunu'nun uygulamanın sürekli değişen ve gelişen şartlarını karşılamakta ve ortaya çıkan sorunları gidermekte yetersiz kalması 4734 s. Kanun'un yürürlüğe girmesine zemin hazırlamıştır. Kamu ihalelerinin toplumun tamamını ilgilendirmesi ve kamu kaynaklarından finanse edilmesi 4734 s. Kanun'a dair incelemelerin önemini arttırmaktadır. 4734 s. Kanun, ihale mevzuatımızda daha önceden hiç rastlanmayan bir şekilde özel nitelikli ve zorunlu idari başvuru yolları öngörmüştür. Zorunlu idari başvuru yollarının ihdas edilmesine ilişkin temel sebep olarak da uluslararası düzenlemelere uyum sağlamak gösterilmiştir. Zorunlu idari başvuru yollarının düzenlenmesi ile idari özerkliğe sahip, alanında ihtisas sahibi bağımsız bir düzenleyici ve denetleyici kurul tarafından ihale işlemlerinin denetlenmesini sağlamak suretiyle kamu yararı da sağlanmak istenmiştir. 4734 s. Kanun'un ve bu kanunu esas alınarak tanzim edilen diğer düzenleyici işlemlerin barındırdığı ayrıntılı usul ve şekil kurallarının anlaşılması bu yönüyle hak arama hürriyetinin sağlanmasına da hizmet edecektir. Çalışmada öncelikle 4734 s. Kanun'da öngörülen şikayet ve itirazen şikayet başvurularının usul ve şekil kurallarının açıklanması, sonrasında bahsedilen başvuru yollarına dair uyuşmazlıkların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda zorunlu idari başvuru yollarının teorik çerçevesi ve pozitif hukuktaki yeri ile bu başvuru yollarına dair esasların doktrin, düzenleyici denetleyici kurul ve yargı kararları bağlamında incelenmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
With the enactment of Public Procurement Law No. 4734, the objective was to meet public needs in a timely and appropriate manner, in accordance with relevant requirements. Law No. 2886 on State Procurement had proven inadequate in addressing the constantly evolving conditions of public procurement practices and in resolving the associated challenges, which led to the adoption of Law No. 4734. The fact that public procurement processes concern society as a whole and are financed through public resources further increases the significance of examining Law No. 4734. Law No. 4734 provides for special and mandatory administrative remedies in a way that has never been seen before in our procurement legislation. The main reason for the establishment of mandatory administrative remedies is to comply with international regulations. Through the regulation of these remedies, it was also intended to safeguard the public interest by enabling the oversight of procurement procedures by an independent regulatory and supervisory authority with administrative autonomy and subject-matter expertise. Understanding the Law No. 4734 and the detailed procedural and formal rules contained in other regulatory acts issued on the basis of this law will also serve to ensure the freedom to seek rights. This study first aims to explain the procedural and formal requirements governing complaint and objection applications as outlined in Law No. 4734. It then seeks to evaluate disputes arising from the implementation of these legal remedies. At the same time, it is aimed to examine the theoretical framework of mandatory administrative remedies, their place in positive law and the principles regarding these remedies in the context of doctrine, regulatory and supervisory boards and judicial decisions.