Öğretmenlerin örgütsel dışlanmışlığı ile örgütsel intikam arasındaki ilişki
The relationship between teachers' perceived organizational ostracism and organizational revenge
  1. Tez No: 991097
  2. Yazar: NİSANUR YETGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lise öğretmenleri, Okul öncesi öğretmenler, Ortaokul öğretmenleri, Psikolojik dışlanma, Sosyal dışlanma, Sınıf öğretmenleri, Örgütsel dışlanma, Örgütsel intikam, High schools teachers, Preschool teachers, Secondary school teachers, Ostracism, Social exclusion, Class teachers, Organizational ostracism, Organizational revenge
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin örgütsel dışlanma algıları ile örgütsel intikam algısı arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Van ili merkez ilçelerindeki devlet okullarında görev yapan yaklaşık 9500 öğretmen oluşturmuştur. Basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 350 öğretmen örnekleme dahil edilmiştir. Veri toplamada“Örgütsel Dışlanma Ölçeği”ve“Örgütsel İntikam Ölçeği”kullanılmış, analizlerde t-testi, ANOVA, Tukey HSD testi, korelasyon ve regresyon analizlerine başvurulmuştur. Bulgulara göre öğretmenlerin örgütsel dışlanma algıları düşük düzeyde olup yalnızca görev yapılan eğitim kademesi değişkenine göre okul öncesi öğretmenler lehine anlamlı farklılık göstermiştir. Örgütsel dışlanma algısının mesleki kıdem, eğitim durumu, görev yapılan okulda çalışma süresi ve kadro türüne göre değişmediği bulunmuştur. Öğretmenlerin örgütsel intikam algıları ise orta-düşük düzeyde olup yalnızca görev yapılan okuldaki çalışma süresi (1-5 yıl) ve kadro türüne göre (sözleşmeli öğretmenler lehine) anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Örgütsel intikam algısında mesleki kıdem, eğitim durumu ve eğitim kademesi değişkenine göre anlamlı fark görülmemiştir. Korelasyon analizine göre örgütsel dışlanma ve örgütsel intikam arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Regresyon analizine göre ise örgütsel dışlanma, örgütsel intikamın anlamlı bir yordayıcısıdır ve örgütsel intikam algısındaki varyansın %1,8'ini açıklamaktadır. Bulgular, öğretmenlerin örgütsel dışlanma düzeylerinin artmasının örgütsel intikam algısını da artırdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between teachers' perceptions of organizational ostracism and organizational revenge. The study employed a relational survey model, one of the quantitative research methods. The population of the study consisted of approximately 9,500 teachers working in public schools in the central districts of Van during the 2024–2025 academic year. A total of 350 teachers were included in the sample using a simple random sampling method. Data were collected using the Organizational Ostracism Scale and the Organizational Revenge Scale, and the data were analyzed using independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey HSD test, correlation analysis, and regression analysis. According to the findings, teachers' perceptions of organizational ostracism were at a low level and showed a significant difference only according to the educational level at which they worked, in favor of preschool teachers. It was found that perceptions of organizational ostracism did not differ significantly according to professional seniority, educational attainment, length of service at the current school, or employment type. Teachers' perceptions of organizational revenge were at a low-to-moderate level and differed significantly only according to length of service at the current school (1–5 years) and employment type, in favor of contracted teachers. No significant differences were found in organizational revenge perceptions according to professional seniority, educational attainment, or educational level. Correlation analysis revealed a positive, low-level, and statistically significant relationship between organizational ostracism and organizational revenge. According to the regression analysis, organizational ostracism was a significant predictor of organizational revenge and explained 1.8% of the variance in organizational revenge perceptions. The findings indicate that an increase in teachers' levels of organizational ostracism leads to an increase in their perceptions of organizational revenge.