Kalça cerrahisinde kuadro-iliak plan blokunun postoperatif ağrıya etkisi
The effect of the quadro-iliac plane block on postoperative pain in hip surgery
- Tez No: 991115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESURE GÜL NİHAN ÖZDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kuadro-iliac plan blok, kalça artroplasti, kalça kırığı cerrahisi, Quadro-iliac plane block (QIPB), hip arthroplasty, hip fracture surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Kalça cerrahisi sonrası etkili postoperatif ağrı kontrolü, erken mobilizasyon ve daha iyi bir iyileşme süreci için gereklidir. Rejyonel anestezi yöntemleri, opioid kullanımını ve buna bağlı yan etkileri azaltırken hasta konforunu artırır. Kuadro-İliak Plan Bloğu (KİPB), kalça cerrahisinde postoperatif analjezi amacıyla kullanılan yeni bir rejyonel blok yöntemidir. Bu çalışmada, KİPB'nin analjezik etkinliğinin ve opioid gereksinimine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu tek merkezli retrospektif çalışmada, Mayıs 2025-Kasım 2025 tarihleri arasında kalça cerrahisi geçirmiş, American Society of Anesthesiology (ASA) fiziksel statüsü I-III, 18 yaş ve üzeri hastalar tarandı. Postoperatif analjezi amaçlı blok yapılmamış ve hasta kontrollü analjezi yöntemi kullanılmış hastalar kontrol grubuna alındı. KIPB uygulanmış ve hasta kontrollü analjezi yöntemi kullanılmış hastalar blok grubuna alındı. Hastaların postoperatif tramadol tüketimi, Numerik Derecelendirme Skalası ile değerlendirilen ağrı skorları ve kurtarma analjezi ihtiyacı kayıtları incelendi. Birincil sonlanım noktası 24 saatlik toplam opioid tüketimi, ikincil sonlanım noktaları ise postoperatif ağrı skorları ve kurtarma analjezisi gereksinimidir. Çalışmamızda KİPB grubu (n=28) ve kontrol grubu (n=32) hastaları arasında yaş, cinsiyet, boy, kilo ve vücut kitle indeksi açısından fark saptanmamıştır (p>0,05). Benzer şekilde preoperatif değerlendirmelerde gruplar arasında ASA sınıflaması açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,227). KİPB grubundaki 18 hastaya ve kontrol grubundaki 20 hastaya genel anestezi uygulanmıştır (p=0,886). Yine postoperatif 0. dakikada ölçülen sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı, SpO₂ ve kalp tepe atım hızı değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Postoperatif dönemde kurtarma analjezisi gereksinimi kontrol grubunda (n=32), KİPB grubuna (n=14) kıyasla yüksek düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Buna paralel olarak tramadol tüketimi KİPB grubunda anlamlı şekilde daha düşüktür (87,86 ± 67,02 mg vs. 316,56 ± 79,09 mg, p<0,001). Postoperatif ağrı şiddeti Numerik Derecelendirme Skalası ile değerlendirildiğinde, KİPB grubunda tüm zaman dilimlerinde kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada kalça cerrahilerinde postoperatif ağrı yönetiminde kuadro-iliak plan bloğunun, intravenöz opioid gereksinimi azaltarak, etkili ve güvenli bir analjezi yöntemi olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Effective postoperative pain control, early mobilization, and a better recovery process are essential after hip surgery. Regional anesthesia techniques increase patient comfort while reducing opioid use and associated side effects. The Quadro-Iliac Plane Block (QIPB) is a new regional block technique used for postoperative analgesia in hip surgery. This study aimed to evaluate the analgesic efficacy of QIPB and its effect on opioid requirements. In this single-center retrospective study, patients who underwent hip surgery between May 2025 and November 2025, with American Society of Anesthesiology (ASA) physical status I-III, aged 18 years and older, were screened. Patients who did not undergo a block for postoperative analgesia and who used patient-controlled analgesia were included in the control group. Patients who underwent QIPB and used patient-controlled analgesia were included in the block group. Patients' postoperative tramadol consumption, pain scores assessed using the Numerical Rating Scale, and rescue analgesia requirements were recorded. The primary endpoint was total opioid consumption over 24 hours, and the secondary endpoints were postoperative pain scores and rescue analgesia requirements. In our study, no differences were found between the KIBP group (n=28) and the control group (n=32) in terms of age, gender, height, weight, and body mass index (p>0.05). Similarly, no significant differences were found between the groups in terms of ASA classification in the preoperative evaluations (p=0.227). General anesthesia was administered to 18 patients in the KIBP group and 20 patients in the control group (p=0.886). Again, no significant differences were found between the groups in terms of systolic, diastolic, and mean arterial pressure, SpO₂, and heart rate values measured at 0 minutes postoperatively (p>0.05). The need for rescue analgesia in the postoperative period was significantly higher in the control group (n=32) compared to the KİPB group (n=14) (p<0.001). Correspondingly, tramadol consumption was significantly lower in the KIBG group (87.86 ± 67.02 mg vs. 316.56 ± 79.09 mg, p<0.001). When postoperative pain intensity was assessed using the Numerical Rating Scale, it was found to be significantly lower in the KIBP group compared to the control group at all time points. This study concluded that the quadro-iliac plane block may be an effective and safe analgesic method in postoperative pain management in hip surgeries by reducing the need for intravenous opioids.