Bir çalışma ofisinde aydınlatma seviyesinin belirlenmesi ve performans analizi
Determination of lighting level in a work office and performance analysis
- Tez No: 991152
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ ŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Merkezi aydınlatma, Mimari aydınlatma, Yapay aydınlatma, Central lighting, Architectural lighiting, Artificial lighting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tüm insanlığın günlük yaşamında enerji, konsantrasyon, verimlilik ve hatta ruh halinin iyi ve doğru aydınlatmayla doğrudan ilişkili olduğunu biliyoruz. Yaşam için gerekli ışığın tam olarak sağlanamaması, zamanla insanların hormonal dengesini bile olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle, yaşam alanlarımız olarak tanımladığımız evlerimizin, ofislerimizin ve zaman geçirdiğimiz diğer tüm alanların bilinçli ve kaliteli bir aydınlatma tasarımına ihtiyaç duyması kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Tez çalışmamızda 37,5756 enlem 43,7360 boylam konumu, Hakkari Merkez Bulak Mahallesi'nde bulunan çalışma ofisinin elektrik aydınlatması yapılacaktır. Eni 5 ve boyu 7 metre olarak ölçülen ofis alanının geleneksel olarak yapılan aydınlatma düzey değerleri Lüksmetre yardımıyla belli noktalarda ölçülerek kayıt altına alınmıştır. Ayrıca aydınlatmada yaygın kullanılan DiaLux simülasyon programı ile ofis alanı uygun aydınlatma dizaynı yapılarak aydınlatma düzeyleri hesaplanmıştır. DiaLux simülasyon programı yardımıyla elde edilen sonuç ile mevcut ofis alanının Lüksmetre ile elde edilen sonuç ölçümlerinin karşılaştırması yapılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar incelenerek en uygun aydınlık düzeyleri belirlenmesi amaçlanmıştır. Böylece yaşam alanlarımızı daha uygun ve kaliteli olarak aydınlatma dizaynını gerçekleştirmeye olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
We know that energy, concentration, productivity, and even mood in the daily lives of all humanity are directly related to good and accurate lighting. Failure to provide the full amount of light necessary for life can even negatively impact a person's hormonal balance over time. Therefore, it is essential that our homes, offices, and all other spaces we spend time in, which we define as our living spaces, require conscious and high-quality lighting design. In our thesis, we will install electric lighting for an office located at latitude 37.5756 and longitude 43.7360 in the Bulak neighborhood of Hakkari. The office area, measuring 5 meters wide and 7 meters long, was measured and recorded using conventional lux meters at specific points. Furthermore, the DiaLux simulation program, widely used in lighting, was used to calculate the appropriate lighting design for the office area. A comparison was made between the results obtained with the help of the DiaLux simulation program and the results obtained with the Luxmeter measurements of the existing office space. This study aimed to determine the optimal illuminance levels by analyzing the results. This will enable us to design more suitable and high-quality lighting for our living spaces.