Yurtdışında yaşayan Arapların Arapça dil becerilerinin korunmasıİstanbul örneği
Empowering the Arabic language among its natives in non-arab countries (İstanbul as an exampel)
  1. Tez No: 991156
  2. Yazar: KARIMA IBRAHIM MOHAMED ELBAYAA
  3. Danışmanlar: الأستاذ المشارك الدكتور ADEL ABUSHAAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Din, Education and Training, Eastern Linguistics and Literature, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sorunlar, plan, dilin korunması, göç, Arap dili, İstanbul, Göç eden Araplar, Eğitim programları, Koruma planlaması, İslami bilim, Challenges, Empowering Language, Plan, Immigration, Maintaining Language, Istanbul, Immigrants Arabs, Arabs in Non-Native countries, Education programs, Conservation planning, Islamic science
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Arap dili, Kuran ve Sünnet'i anlamak ve farklı Arap halkları ile iletişim için zaruri ilimlerden biridir. Ancak dünyanın her yerinden Arapça öğrenenler ve özellikle de yurtdışında yaşayan Araplar bugün birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bu çalışmada, bu sorunların nedenlerini ve çözüm önerilerini üç bölümde ele aldım. Birinci bölümde vatanlarını terk etmek zorunda kalan vatandaşlar arasında Arap dilinin durumunu inceledim. Arap dilinin durumunu, sorunla ilgilenen çeşitli gruplar için, Arap göçmen ebeveynler, öğretmenler, Arap dilini öğreten merkezler ve bazı Arap gençleriyle yapılan anketlerin sonuçları aracılığıyla, yurtdışında, özelliklede İstanbul'da yaşayan göçmen vatandaşlar arasında inceledim. Bunun sonucunda, Arap dilinin durumu hakkında, İstanbul'u diğer göç edilen devletlerden ayıran, İstanbul'a özgü bir takım sorunlara ve çözüm önerilerine, fırsatlara ve kolaylıklara ulaştım. İkinci bölümde dil becerilerinin korunması için iki tecrübeyi, deneyimi inceledim. Bunlardan biri nübüvvet asrı ve nübüvvet asrını takip eden dönemlerde Arap dil becerilerinin korunması ve kökleştirilmesinin yol ve yöntemleriyle ilgili tarihsel tecrübe, diğeri ise çağdaş asırda diğer yabancı dil becerilerinin korunması ve kökleştirilmesi için kullanılan yol ve yöntemlerle ilgili çağdaş tecrübe. Yine Türkiye Devleti ve Türkiye'deki göçmenlerin Arap dilini korumak için yaptıkları mevcut çalışmaları sunmakla beraber, yapılan çalışmalardan istifade ederek bu iki tecrübeyi birleştirmeye çalıştım. Üçüncü bölümde ise talim ve terbiyeyi hedefleyen, ehliyetli ve bilinçli bir eğitimci idaresinde, cazip bir çevrede, iyi çalışılmış bilimsel ilkelere göre Arap dil becerilerinin oluşturulması ve bunların pekiştirilmesi, güçlendirilmesi için birtakım öneriler ve planlar sundum. Ayrıca Arap dilini hem anadilleri, hem de ikinci dil olarak sevenler ve öğrenenlere hizmet veren ileriye yönelik projeler sunmakla beraber, Arap dilini korumak için bireysel ve kurumsal tecrübelerin bir araya getirilmesinin gerekliliğini vurguladım.
Özet (Çeviri)
Arabic language is one of the necessary science fields to understand Quran and prophetic traditions (Sunnah)، and it is required for the communication of different arabic nations and Arabic speakers all over the world. But nowadays it faces many challenges specially among Arabs in Non-Arab countries, and this calls for overcoming these challenges by all different means. This is what included in three chapters in this study. First chapter shows the real status of Arabic language amongst its Natives in Non-Arab countries, precisely in Istanbul, through questionnaire results done by all related categories: immigranted parents, teachers, arabic educational centers, and some young arabic people. In the second chapter I showed two experiments for empowering languages, one of them is historical during the age of prophet Muhammad (pbuh) and following islamic ages, and the other one is a modern study for impowering foreign languages in the world in the meantime, and the used methods, then I showed some modern efforts for maintaining Arabic Language, from both Turkish and Arabic side, seeking for merging the two experiments and taking advantage of both of them in the real world. The third chapter includes a proposal and a systematic plan for establishing, solidifying and activating The Arabic Language skills according to studied scientific bases with a proposal of a gradual method that achieves a purposefully and upbringing education in an attractive environment under the supervision of a qualified aware teacher. Moreover, this study emphasizes the necessity of utilizing the current efforts and collaboration of individual organizational and international roles to maintain the Arabic language.