A multi-criteria decision-making approach for corridor prioritization and evaluation of transit signal priority effectiveness using urban traffic simulation: A case study in İzmir, Türkiye
Koridor önceliklendirmesi için çok kriterli karar verme yaklaşımı ve kent içi trafik simülasyonu kullanılarak toplu taşıma sinyal önceliğinin etkinliğinin değerlendirilmesi: İzmir, Türkiye örneği
- Tez No: 991175
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrosimülasyon yöntemi, Çok kriterli karar verme, Şehiriçi trafiği, Microsimulation method, Multi criteria decision making, Urban traffic
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, toplu taşıma sinyal önceliği (TSP) uygulamalarının otobüs işletme performansı ve trafik akışı üzerindeki etkilerini değerlendirmek için bütünleşik bir analiz çerçevesi sunmaktadır. Çalışma, çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemleri ile mikro düzey trafik simülasyonunu bir araya getirerek veri temelli koridor seçimi ve performans analizini gerçekleştirmiştir. Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve Basit Ağırlıklı Toplama (SAW) yöntemleri kullanılarak İzmir'deki beş ana koridor; hacim/kapasite oranı, otobüs doluluk oranı, sefer aralığı düzenliliği, zamanında varış performansı ve durak konumu kriterlerine göre önceliklendirilmiştir. Sonuçta Mithatpaşa Caddesi, TSP uygulaması için en uygun koridor olarak belirlenmiştir. Ardından SUMO simülasyonu ile yeşil uzatma ve erken yeşil stratejilerinden oluşan koşulsuz bir TSP senaryosu değerlendirilmiştir. Simülasyon sonuçlarına göre, otobüs seyahat süresi %14, ortalama otobüs gecikmesi ise %34,7 oranında azalmıştır. Buna karşılık, otomobil ve yan kol gecikmeleri %22'nin altında sınırlı bir artış göstermiştir. Bulgular, TSP'nin genel trafiği olumsuz etkilemeden toplu taşıma verimliliğini artırabileceğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, koridor önceliklendirme ve mikro simülasyonu entegre eden tekrarlanabilir bir yöntem sunarak karar vericiler için uygulanabilir bir model geliştirmiştir. Ancak, TSP'nin etkileri koridor özelliklerine bağlı olduğundan, sonuçlar tüm kentsel arterlere genellenemez.
Özet (Çeviri)
Evaluating how Transit Signal Priority (TSP) can enhance bus service reliability and overall traffic performance along urban corridors is a critical challenge for cities with growing mobility demands. This study develops an integrated analytical framework that combines multi-criteria decision-making (MCDM) techniques with microscopic traffic simulation to support data-driven corridor selection and performance assessment. Using the Analytic Hierarchy Process (AHP) and Simple Additive Weighting (SAW) methods, five major corridors in Izmir, Türkiye were prioritized based on bus occupancy, volume-to-capacity ratio, headway consistency, on-time performance, and stop location characteristics. The analysis identified Mithatpaşa Street as the most promising corridor for TSP implementation. Following the prioritization stage, a detailed SUMO microsimulation was performed to evaluate an unconditional TSP strategy that integrates green extension and early-green control algorithms. The simulation results indicate that bus travel time decreased by 14% and average bus delay by 34.7%, while cross-street delays increased moderately (less than 22%) but remained within acceptable operational limits. These findings demonstrate that TSP can significantly improve bus operations with minimal adverse impact on the general traffic stream. Overall, the research offers a reproducible methodology that integrates corridor prioritization and microscopic simulation, providing a practical decision-support tool for transportation planners and policymakers. However, the results are corridor-specific and may not be directly generalizable, as TSP performance is closely tied to corridor geometry, signal coordination, and demand characteristics.