Online versions of single session virtual reality therapy and emdr flash therapy on the treatment of flying fear
Uçuş korkusu tedavisinde tek seanslık online sanal gerçeklik terapisi ve emdr flash teknik müdahaleleri
- Tez No: 991180
- Danışmanlar: DR. TAHA BURAK TOPRAK, DOÇ. DR. BURCU UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Klinik psikoloji, Clinical psychology
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Havacılık, dünya çapında vazgeçilmez bir araç haline gelmesine rağmen birçok kişi hala uçuş korkusu yaşamaktadır. Uçuş korkusu için çeşitli tedaviler olmasına rağmen, tek seanslık müdahalelerin hızlandırılmış sonuçları ile ilgili etkisi ile ilgili yapılan araştırmalar sınırlıdır. Bu araştırmanın amacı, geliştirilen tek seanslık Çevrimiçi Sanal Gerçeklik Terapisi (OVRET) ve tek seanslık çevrimiçi flash teknik protokollerinin dört haftalık bir takipte etkinliğini değerlendirmektir. Araştırma tasarımı, maruz kalma ve terapinin etkilerine odaklanmak için gevşeme veya nefes alma yöntemlerini dikkate almamıştır. Bu çalışmada, uygunluk örneklemesi ile seçilen bireyler rastgele OVRET grubuna, çevrimiçi flaş tekniği grubuna veya sadece psiko eğitim grubuna ayrılmıştır. Bu deney, 27 Aralık 2024 tarihinde ClinicalTrials.gov'da (Kayıt numarası: NCT06758635) kaydedilmiştir ve proje İbn Haldun Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiştir (Project No:2238). Bulgular, tedavi öncesi ve sonrası gruplar arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir. OVRET grubu, FAS, FAM ve VAFAS testleri ile değerlendirilen uçuşla ilgili korku ve kaygı düzeylerinde azalma sergiledi; ancak, flash tekniği grubu, psikoeğitim grubuyla karşılaştırıldığında sadece VAFAS testlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdi. Araştırma, uçuş korkusu ve kaygısını kaygısı kısa sürede azaltmak için tasarlanmış çevrimiçi tek seanslı terapilerin etkinliğini vurgulamaktadır. OVRET ve kısmen EMDR flaş tekniğinin uçuş korkusu tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aviation has become an essential component of the worldwide environment; nonetheless, several individuals continue to experience aviophobia. Despite the availability of several therapies for aviophobia, research on single-session interventions yielding accelerated results is limited. The objective of this research was to evaluate the effectiveness of the single-session Online Virtual Reality Therapy (OVRET) and the single-session online flash technique at a four-week follow-up. The research design disregarded relaxation or breathing methods to concentrate only on the effects of exposure and therapy. In the present study, individuals obtained by convenience sampling were randomly allocated to the OVRET group, the online flash technique group, or the psychoeducation-only group. This experiment was registered on December 27, 2024, at ClinicalTrials.gov (Registration number: NCT06758635) and it was funded by the Ibn Haldun University Research Fund (Number: 2238). The findings indicated substantial differences between groups, before and after treatment. The OVRET group exhibited reduced levels of flight-related fear and anxiety in the FAS, FAM, and VAFAS assessments; however, the flash technique group demonstrated statistically significant differences just in the VAFAS tests as compared to the psychoeducation group. The research emphasises the efficacy of online single-session therapies designed to immediately alleviate anxiety and fear to flying. The OVRET and partially the EMDR flash technique, were found to be effective in treating aviophobia, as evidenced by the findings of the study.