Personal religion during the reigns of Mary Tudor and Elizabeth I: Testamentary evidence for the restoration of protestantism
Mary Tudor ve I Elizabeth hükümdarlıklarında kişisel din: Protestanlığın restorasyonunun vasiyetnameler üzerinden kanıtı
- Tez No: 991181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAVID EWAN THORNTON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Din, History, Religion
- Anahtar Kelimeler: 16. yüzyıl, Dinler tarihi, 16. century, History of religions
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez Mary Tudor ve I. Elizabeth hükümdarlıklarında Kent ve Gloucestershire bölgelerinde yazılmış olan 1624 vasiyetname üzerinden vasiyet sahiplerinin dini ifadelerini ve kişisel dindarlıklarını incelemeye odaklanmaktadır. Bu çalışmada kullanılan örneklem, İngiltere Ulusal Arşivleri'nden, Canterbury Başpsikoposluk Mahkemesine ait PROB 11. Serisindeki vasiyetnamelerden derlenmiştir. Tez, toplanan bu birincil kaynaklara dayaranak vasiyetnameleri Protestan, Geleneksel (Katolik), Belirsiz ve yakın zamanda tarafımdan oluşturulan bir kategori olan Kripto-Protestan ve Katolik olarak sınıflandırmayı amaçlamakta; böylece Mary Tudor ve I. Elizabeth'in politikalarına karşı halkın değişen kişisel dindarlığı ve tutumlarını ortaya koymayı hedeflemektedir. Önceki tarihçiler çoğunlukla vasiyetnamelerin saviyet sahiplerinin ruhlarını teslim ettikleri bölüme ve bu bölümdeki varlığa odaklanarak bu belgelerdeki kişisel dindarlık ifadelerini analiz etmeye çalışmışlardır. Bu çalışma ise vasiyetnamelerdeki olası dini ifadelerin yorumunu genişletmekte ve alana yeni, daha önce çalışılmamış analitik bir perspektif sunmaktadır. İnelenen unsurlar arasında, vasiyet sahibinin ruhunu teslim ettiği varlık, İngiltere Kilisesinin En Yüce Başı ünvanına yapılan göndermeler, vasiyetnamelerin girizgah (giriş cümlesi) kısmı, ruhların teslim edildiği kısımda kullanılan filler ve isimler, İmanın Savunucusu ünvanının kullanımı ya da gözardı edilmesi ve hükümdarlara yapılan atıfların varlığı ya da göz ardı edilmesi yer almaktadır. Bu unsurların incelenmesi, vasiyet sahiplerinin bölgesel ve dönemsel tercihlerine göre değişen dini ve hukuki dilin kullanımı hakkında bilgi sağlamaktadır. Bu tez, söz konusu yeni unsurlar üzerinden dini ifade biçimlerini ve kişisel dindarlığın tespit edilmesini test etmekle kalmayıp, aynı zamanda vasiyet sahiplerinin gizli seslerinin anlaşılması için yeni bir yorumlama biçimi sunmaktadır. Bu çalışma, Erken Modern İngiltere'de dini kimliklerin anlaşılması bağlamında vasiyetnamelerin güvenirliği ve geçerliliğine dair genel tartışmalara da katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on the investigation of religious expressions and personal piety of testators through 1624 wills from the counties of Kent and Gloucestershire during the reigns of Mary Tudor and Elizabeth I. The sample utilised in this dissertation is collected from The National Archives, Prerogative Court of Canterbury wills in series PROB 11. Drawing upon the collected primary sources, wills, this dissertation aims to categorise the wills under Protestant, Traditional (Catholic), Ambiguous, and a recently established category by myself, Crypto-Protestant and Catholic, to provide an insight into the changing personal piety and attitudes of laymen towards the policies of Mary Tudor and Elizabeth I. Previous historians predominantly focused on the committal of the wills, specifically where a testator bequeths his or her soul to the entitiy, to identify possible expression of personal piety to understand the possible religious affiliations of the testators from their secret voices reflected in wills. This research expands the interpretation of possible religious expressions and provides a new and unstudied analytical lens to the field by investigating and testing a variety of elements in wills, such as the entity to which the testator entrusted his or her soul to, reference to the title Supreme Head of the Church of England, Preambles, Verbs and Nouns utilised in the comittal part, presence and omission of the title Defender of the Faith and presence and omission of Acknowledgement of Monarchs. The study of these elements demonstrates changing use of religious and legal vernacular through lexical preferences of testators across regions and monarchs. This study not only tests these new elements for possible religious expressions and the identification of personal piety but also proposes a new interpretation for understanding the secret voice of testators. This dissertation also contributes to the overall debate on the validity and reliability of wills as religious sources for religious identity in Early Modern England.