Validity and reliability of EFL speaking tests in Turkish state high schools
Türkiye'deki devlet liselerinde İngilizce konuşma testlerinin geçerliği ve güvenirliği
  1. Tez No: 991198
  2. Yazar: MUHAMMED AK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF BOZYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dereceli puanlama anahtarı, Sözlü sınav, Test güvenilirliği, Yabancı dil öğrenimi, Yapı geçerliği, Rubric, Oral exam, Test reliability, Foreign language learning, Construct validity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yabancı dil eğitiminde sınıf içi özetleyici ölçme-değerlendirme uygulamaları, öğretimi yönlendiren ve öğrenci gelişimini izlemeye olanak tanıyan sürecin temel bir parçasıdır. Türkiye'de şu anda merkezi bir dört beceriye dayalı İngilizce yeterlik sınavı bulunmadığından, öğrencilerin konuşma becerilerine ilişkin bildiklerimiz büyük ölçüde okullarda öğretmenler tarafından tasarlanıp uygulanan değerlendirmelere dayanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının 2023 tarihli Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesi ile ölçme-değerlendirme sisteminde önemli bir değişiklik yapılmış; İngilizce sınavları artık yazılı (okuma-yazma) ve uygulamalı (konuşma-dinleme) olmak üzere iki bölüm hâlinde uygulanmaya başlanmıştır. Öğretmen tarafından yürütülen bu uygulamalı sınavların geçerlik ve güvenirlik açısından çeşitli sorunlar barındırabileceği değerlendirilmektedir. Bu çalışma, Türkiye'de yaygın olarak bulunan dört farklı yaygın lise türünde uygulanan 12 İngilizce konuşma sınavının psikometrik özelliklerini incelemektedir. Araştırma, görünüş geçerliği, kapsam geçerliği, yapı geçerliği ve güvenirlik gibi temel ölçme değerlendirme boyutlarına odaklanarak mevcut konuşma becerisi testlerinin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Veriler bir kontrol listesi aracılığıyla uzman değerlendirmeleriyle toplanmış pek çok istatistik yöntemleri ile çözümlenmiştir. Bulgular, konuşma sınavlarının görünüş ve kapsam geçerliği açısından tatmin edici düzeyler sergilediğini, ancak yapı geçerliğinin belirgin biçimde sınırlı kaldığını göstermiştir. Genel güvenirlik düzeyi de sınırlı bulunmuş; bu durum, ayrıntılı puanlama rubriklerinin olmaması, ölçütlerdeki tutarsızlıklar ve değerlendirme sürecinde moderasyon uygulamalarının eksikliğinden kaynaklanmıştır. Bulgular, Türkiye'deki liselerde konuşma sınavlarının, standartlaştırılmış ölçme-değerlendirme çerçevelerinden ziyade pratik kısıtlamalar tarafından şekillendirildiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar, konuşma becerisi değerlendirmesi alanında yapılandırılmış mesleki gelişim programlarının gerekliliğini, öğretim programı standartlarıyla uyumlu analitik rubriklerin geliştirilmesini ve okul bağlamlarında adalet ve tutarlılığı sağlamak üzere kurumsal mekanizmaların oluşturulması ihtiyacını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In foreign language education, classroom-based summative assessment practices are a fundamental part of the process that guides instruction and allows monitoring of student development. Since there is currently no centralized four-skill English proficiency test in Türkiye, what is known about students' speaking ability largely depends on the assessments designed and administered by teachers in schools. According to the 2023 Directive for Written and Practical Exams published by the Ministry of National Education, a major change was introduced in the national assessment system. English as a foreign language tests are now conducted in two parts: written and practical. While the written test focuses on reading and writing skills, the latter focuses on speaking and listening skills. Given that teacher-led assessments may pose challenges in ensuring validity and reliability, this study analyzes the validity and reliability properties of 12 high school English speaking tests across four common school types in Türkiye. By focusing on key aspects such as face validity, content validity, construct validity, and reliability, the study seeks to reveal strengths and weaknesses in current classroom-based speaking tests. Data were collected through expert evaluation using a checklist and analyzed through statistical methods. The findings indicated that while the speaking tests exhibited satisfactory levels of face and content validity, their construct validity remained notably limited. Overall reliability was also limited, largely due to the absence of detailed scoring rubrics, inconsistent criteria, and a lack of moderation procedures. Findings suggest that classroom-based speaking tests in Turkish secondary schools are shaped by practical constraints rather than standardized assessment frameworks. The outcomes underscore the need for structured professional development in speaking assessment, the development of analytic rubrics aligned with curricular standards, and the establishment of institutional mechanisms to ensure fairness and consistency across school contexts.