Investigating the relationship between media-induced vicarious trauma and compassion fatigue: The role of hope and resilience
Medya kaynaklı dolaylı travma ile merhamet yorgunluğu arasındaki ilişkinin incelenmesi: Umut ve psikolojik dayanıklılığın rolü
- Tez No: 991206
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. THSEEN NAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, Umut, Resilience, Hope
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
Özet
Maruz kalma yoluyla sosyal öğrenmeye dair anlayışımız, Bandura'nın gözlemlerinin çok ötesine geçmiş durumda — özellikle de günümüzün aşırı dijital çağında, şiddete maruz kalma yalnızca bir filmi izleme eylemiyle sınırlı değil. Bilginin birincil kaynağı haline gelen dijital platformlar aracılığıyla travmatik içeriklere maruz kalmak artık sürekli ve çoğu zaman öngörülemez bir hale geldi. Bireyler, hızlı ve grafiksel görüntülerle dolup taşan, algoritmalar tarafından yönlendirilen içerik akışlarına maruz kalmakta ve bu durum, sağlık çalışanlarıyla özdeşleştirilen ikincil travma da dahil olmak üzere derin psikolojik etkilere yol açabilmektedir. Bu çalışma, sosyal medya kaynaklı dolaylı (vikaryöz) travmanın psikolojik etkilerini ve bunun özellikle çevrimiçi ortamda siyasi ve insani meselelere yoğun ilgi duyan genç yetişkinlerde merhamet yorgunluğu ile olan ilişkisini incelemektedir. Gazze gibi çatışmaların Instagram ve Twitter gibi platformlarda eşzamanlı olarak yaşandığı bir çağda, bireyler doğrudan bir müdahil olmasalar bile derin bir duygusal sıkıntı yaşayabilmektedir. Bu araştırma, umut ve psikolojik dayanıklılık gibi içsel güçlerin bu tür duygusal sıkıntıların şiddetini azaltıp azaltamayacağını sorgulamaktadır. Kesitsel nicel bir tasarım kullanılarak yürütülen bu çalışmada, standart ölçüm araçlarıyla hazırlanmış çevrimiçi bir anket aracılığıyla veri toplanmıştır. Ankete üniversite öğrencilerinden oluşan bir örneklem (n=211) katılmış, katılımcılar son bir buçuk yıl içindeki medya tüketimleri ve duygusal tepkilerini öz bildirim yoluyla paylaşmıştır. Veriler, IBM SPSS programı ile analiz edilerek dolaylı travma ile merhamet yorgunluğu arasındaki ilişki ve umut ile dayanıklılığın bu ilişkideki düzenleyici rolleri incelenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, toplumsal duyarlılığı yüksek bireylerin sıklıkla göz ardı edilen psikolojik yükünü ortaya koymayı ve içsel psikolojik güçlerin sürekli medya maruziyetinin ruh sağlığı üzerindeki etkisini nasıl azaltabileceğine dair bir bakış sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Our understanding of social learning through exposure has evolved far beyond Bandura's Bobo Doll observations, especially in today's hyper-digital era, where exposure to violence extends far beyond the deliberate act of watching a film. In a world where digital platforms serve as primary sources of information, exposure to traumatic content is constant and often unpredictable. Individuals are inundated with rapid, graphic imagery and algorithm-driven content streams that can have profound psychological effects, including secondary trauma, a phenomenon traditionally linked to healthcare professionals. This study explores the psychological effects of social media-induced Vicarious Trauma and its link to Compassion Fatigue, particularly among young adults who are highly engaged in political and humanitarian issues online. In an era where conflicts—such as those in Gaza — unfold in real time on platforms like Instagram and Twitter, individuals may experience deep emotional distress, despite having no direct involvement. This research also examines whether psychological buffers such as Hope and Resilience can mitigate the intensity of such distress. Using a cross-sectional quantitative design, this study collected data through an online survey employing standardized instruments. The survey sampled university students (n=211), who self-reported their media consumption and emotional responses over the past 21 months. Data were analyzed through IBM SPSS to examine the relationship between Vicarious Trauma and Compassion Fatigue, while testing the moderating roles of Hope and Resilience. Findings aim to highlight the often-overlooked psychological burden carried by socially conscious individuals, and to offer insight into how internal strengths can help reduce the mental health impact of continuous media exposure.