A case study on challenges and opportunities in the integration of ICT in English language teacher education in Turkiye
Türkiye' de İngiliz dili öğretmeni yetiştirme eğitiminde BİT entegrasyonundaki zorluklar ve fırsatlar üzerine bir durum çalışması
- Tez No: 991207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN KARABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, Yabancı dil eğitimi, Yabancı dil öğretimi, Foreign language, Foreign language education, Foreign language teaching
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye'deki İngiliz Dili Öğretmeni Yetiştirme (ELTE) programlarında Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) entegrasyonunun mevcut durumunu değerlendirmek, karşılaşılan zorluklar ve potansiyel fırsatları ortaya koymaktır. Öğretmen eğitimi programlarında dijital pedagojinin giderek daha önemli hâle gelmesine rağmen, Türkiye'deki BİT entegrasyonu konusunda sistematik bir uygulama eksikliği gözlenmektedir. Bu bağlamda çalışma, öğretmen adaylarının (pre-service teachers) ve öğretim elemanlarının (teacher educators) BİT kullanımına yönelik algıları ve deneyimlerini inceleyecektir. Çalışma, öğretmen eğitimi müfredatlarında BİT'in nasıl yer aldığı, öğretim elemanlarının teknoloji kullanımını ne ölçüde modellediği, teknoloji altyapısının yeterliliği ve öğretmen adaylarının dijital pedagojik yeterlilik düzeyleri gibi konulara odaklanacaktır. Ayrıca, müfredat kısıtlamaları, teknoloji altyapı eksiklikleri, öğretim elemanlarının dijital becerileri ve kurumsal destek mekanizmaları gibi BİT entegrasyonunu etkileyen faktörler de analiz edilecektir. Araştırma, Sentezlenmiş Nitel Kanıt (SQD) Modeli çerçevesinde yürütülecek olup, veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler, belge analizi ve gözlem gibi nitel araştırma tekniklerinden faydalanılacaktır. Elde edilecek bulgular, müfredat geliştiriciler, eğitim politikası yapıcıları ve öğretmen eğitmenleri için rehber niteliğinde öneriler sunması beklenmektedir. Sonuç olarak, bu araştırma, Türkiye'deki İngilizce öğretmeni yetiştirme programlarında BİT'in etkili entegrasyonunu teşvik edecek politika ve uygulamalara yönelik somut öneriler geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to evaluate the current state of Information and Communication Technology (ICT) integration in English Language Teacher Education (ELTE) programmes in Türkiye and to identify the challenges encountered and potential opportunities. Although digital pedagogy is becoming increasingly important in teacher education programmes, a systematic implementation of ICT integration is lacking in Türkiye. In this context, the study will examine the perceptions and experiences of pre-service teachers and teacher educators regarding the use of ICT. It will focus on how ICT is incorporated into teacher education curricula, to what extent teacher educators model technology use, the adequacy of technological infrastructure, and the level of digital pedagogical competence among pre-service teachers. Additionally, the study will analyse factors influencing ICT integration such as curriculum constraints, infrastructure deficiencies, teacher educators' digital competencies, and the availability of institutional support mechanisms. The research will be conducted within the framework of the Synthesised Qualitative Evidence (SQD) Model and will use qualitative research methods such as semi-structured interviews, document analysis, and observation. The findings are expected to offer practical recommendations that can guide curriculum developers, education policy-makers, and teacher educators. Ultimately, this study aims to develop concrete suggestions for policies and practices that will promote the effective integration of ICT in English language teacher education programmes in Türkiye.