Neural correlates of judgments of learning during face-word recognition: An ERP study
Yüz-kelime tanıma sırasında öğrenme yargılarının nöralilişkileri: Bir OİP çalışması
  1. Tez No: 991225
  2. Yazar: BÜŞRA BAYRAM UĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METEHAN İRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Episodik bellek, Üstbiliş, Üstbilişsel düşünme, Üstbilişsel öğrenme stratejileri, Episodic memory, Metacognitive, Metacognitive thinking, Metacognitive learning strategy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişsel Nöropsikoloji Bilim Dalı
Özet
Bilişsel süreçlerin izlenmesi ve kontrolü, öğrenme ve bellek için kritiktir. Öğrenme Kararı (ÖK), gelecekteki hatırlama performansını değerlendirmek için kullanılan temel üstbilişsel süreçlerden biridir. Bu çalışmada ÖK'nin nöral temelleri, yüz–kelime çiftlerinden oluşan bir ilişkisel öğrenme görevi sırasında olay ilişkili potansiyeller (OİP) aracılığıyla incelenmiştir. Çalışmaya katılan 41 üniversite öğrencisi her çift için ÖK vermiş ve ardından ipucuyla hatırlama testi uygulanmıştır. Davranışsal olarak yanıt dağılımları, tepki süreleri ve tutarlılık oranları değerlendirilmiştir. Katılımcılar en çok“Hatırlıyorum”, ardından“Hatırlamıyorum”ve“Emin Değilim”yanıtlarını seçmiş;“Emin Değilim”yanıtlarının tepki süresi en uzun bulunmuştur. Nöral düzeyde yüksek ÖK/doğru ve düşük ÖK/doğru denemelerinin OİP genlikleri karşılaştırılmıştır. Her iki koşulda P100, N100, P200, N200 ve N400 bileşenleri gözlenmiştir. Kritik olarak, frontal bölgede N100 ve N200 genlikleri yüksek ÖK yanıtlarında daha büyük (daha negatif) bulunmuştur. Bu durum, yüksek güven düzeyinin erken dikkat süreçlerinin (N100) ve çatışma izleme mekanizmalarının (N200) daha güçlü şekilde devreye girdiğini göstermektedir. Daha geç dönem bileşenleri olan N400 ve geç potansiyel, yüksek ve düşük ÖK arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Diğer bileşenlerde yüksek ÖK genlikleri daha yüksek olsa da bu farklar istatistiksel olarak anlamlı değildir. Genel olarak bulgular, yüz–kelime çiftleriyle yapılan ilişkisel öğrenmede yüksek güven düzeyine sahip ÖK'lerin erken dikkat ve çatışma izleme süreçlerinde belirgin nöral farklarla ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Metacognitive monitoring and control of cognitive processes are critical for effective learning and memory, and the Judgment of Learning (JOL) is a key metacognitive decision-making process used to evaluate prospective memory performance. The present study investigated the neural correlates of JOL during associative learning using event-related potentials (ERPs). Participants (n = 41 university students) studied word–face pairs, provided a JOL for each pair, and subsequently completed a cued recall memory test. Behavioral measures, including response proportions, reaction time, and consistency rates, were analyzed to provide a comprehensive account of monitoring accuracy. To isolate neural processes specific to monitoring confidence, ERP activity for high-confidence and correct recall trials (High JOL/Correct) was compared with low-confidence and correct recall trials (Low JOL/Correct). Both conditions elicited common ERP components (P100, N100, P200, N200, and FN400). Participants predominantly chose the“Remember”response, followed by“Do Not Remember”and“Not Sure”. Reaction times were longest for“Not Sure”responses. Critically, significant differences emerged in N100 and N200 amplitudes at frontal sites, with high-confidence judgments showing greater (more negative) amplitude. This suggests that confident predictions are associated with enhanced early attentional processing (N100) and increased conflict monitoring (N200) during the judgment phase. Later components linked to familiarity and recollection (e.g., FN400 and Late Potential (LP)) showed no significant differences. Overall, findings indicate that metacognitive monitoring—specifically the distinction between confident and uncertain but successful learning—is primarily reflected in early attentional engagement and conflict monitoring during the encoding–retrieval phase of associative memory.