Gazneli Devlet yönetiminde kadınların rolü
The role of women in the Ghazid State administration
- Tez No: 991229
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gazneliler, Ghaznavids
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Gazneli kaynaklarına göre Gazneli Devletindeki kadınlar başta ilim olmak üzere çeşitli sektörlere vakıftılar. Özellikle dini ilimlerde öndeydiler. Kurân-ı Kerim ve Hadis-i Şerifleri iyi bir şekilde öğreniyorlardı. Bunun yanında aile ve ev işleri konusundaki yetenekleri de dönem kaynaklarına yansımaktadır. Gazneli kadınları politik olarak yetenekliydiler. Örneğin Gazneli Devletin'de Gazneli Mahmud'un kız kardeşi Hürre-i Hutteli belirleyici rol oynayan kadınlar arasındaydı. O, becerikli ve cesur bir kadındı. Gazneli Devleti'nde aileye çok önem verilir, namusu korumak birincil görevlerinden sayılırdı. Siyasi ilişkileri ailevi ilişkiler düzetilir, bu açıdan kadının önemi öne çıkardı. Başka bir ifade ile siyasi evlilikler iyi ilişkilerin sürdürülmesinin yanı sıra devletin güvenliğini sağlamak amacıyla da yapılırdı. Tabii ki bu durum yöneticiler ve iktidarı iddia edenler tarafından gerçekleşirdi. Diğer yönden söz konusu siyasi evliliklerin yardımıyla Gazneli Devleti büyük ölçüde güçlenerek saygın bir konuma yükseldiği gibi bazen beklenmeyen sonuçlarda doğurabilirdi. Türkistan ve Hârizm gibi bölgeler siyasi evlilikler sayesinde barış içindeydi. Kısacası kadınlar Gazneli Devleti'nin istikrarında başat rolü oynamaktaydılar. Bu sebeplere binaen bu çalışmada Gazneli Devlet yönetiminde kadınların rolü, aile, siyasi evlilikler ve kadınların genel durumu ile ülke meselelerine olan etkileri üzerine durulacaktır.
Özet (Çeviri)
According to Ghaznavid sources, women in the Ghaznavid State were competent in various sectors, especially science. They were especially prominent in religious sciences. They learned the Quran and Hadith Sharifs well. In addition, their talents in family and household affairs are also reflected in the period sources. Ghaznavid women were politically talented. For example, Hurra-i Hutteli, the sister of Mahmud of Ghazna, was among the women who played a decisive role in the Ghaznavid State. She was a skilled and brave woman. In the Ghaznavid State, great importance was given to the family, and protecting honor was considered one of their primary duties. Political relations were arranged through family relations, and in this respect, the importance of women came to the fore. In other words, political marriages were made in order to maintain good relations as well as to ensure the security of the state. Of course, this situation was carried out by the administrators and those who claimed power. On the other hand, with the help of these political marriages, the Ghaznavid State was greatly strengthened and rose to a respectable position, and sometimes unexpected results could occur. Regions such as Turkestan and Khwarezm were at peace thanks to political marriages. In short, women played a leading role in the stability of the Ghaznavid State. For these reasons, this study will focus on the role of women in the Ghaznavid State administration, family, political marriages, the general situation of women and their effects on national affairs.