Lise öğrencilerine yönelik çevre okuryazarlığı ölçeğinin geliştirilmesi
Development of an environmental literacy scale for high school students
  1. Tez No: 991232
  2. Yazar: NAZLI SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevreye yönelik tutum, Çevre okuryazarlığı, Çevre eğitimi, Çevre bilinci, Environment, environmental attitudes, environmental literacy, environmental education, environmental awareness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerine yönelik çevre tutum ölçeği geliştirerek, öğrencilerin çevre tutumlarını analiz etmektir. Araştırmanın çalışma grubu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında lise düzeyinde, 9, 10, 11 ve 12. Sınıflarda öğrenim gören toplam 310 öğrenciden oluşmaktadır. Geliştirilen ölçekte 5'li Likert tipi tutum ölçeği kullanılmıştır.“Çevre Tutum Ölçeği”üzerinde faktör analizi yapılmıştır. Ölçekte bulunan maddeler ve boyutlar ile ilgili de uyum modeli çalışması uygulanmıştır. Yapı geçerliliği için 30 maddelik taslak ölçeğe (Ek-1) açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ölçek 12 maddeye indirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizinden sonra doğrulayıcı faktör analizi yapılmış ve bu analiz ile faktörler arası ilişkiler incelenmiş, uyum iyiliği istatistikleri ile oluşturulan ölçek test edilmiştir. Ölçeğin geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış, güvenirlik analizi öncesi kullanılan 30 maddelik çevre tutum ölçeğinin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı değeri 0,853 olarak bulunmuştur. Analizden sonra 12 maddenin ölçekten çıkartılması sonucu kalan 18 maddenin Cronbach Alpha değeri ise 0,818 olarak hesaplanmıştır. Verilerin faktör analizine uygun olup olmadığı KMO (Kaiser- Meyer- Olkin) ve Barlett testi ile kontrol edilmiştir. KMO testi değeri 0,863 ve Barlett testi sonucu 3006,601 anlamlı olarak bulunmuştur. Yapılan analizler sonucu ölçekte kalan 12 maddeli çevre tutum ölçeği 3 boyuttan oluşmaktadır. Bu boyutlar duyarlılık, farkındalık ve davranış boyutlarıdır. 18 maddenin analiz dışı bırakılması ile 3 faktörün varyansı açıklama oranının %49,020 olduğu ve ölçekteki maddelerin yük değerlerinin de 0,472 ile 0,794 arasında olduğu görülmüştür. Faktör analizinden sonra ölçeğin tümü ve boyutlarına ilişkin madde analizi yapılmış ve ilişkilerine bakılarak anlamlılık düzeyleri incelenmiştir (p<0,05). Doğrulayıcı faktör analizinde χ2/df (ki-kare/ serbestlik derecesi) değeri 2,84 olarak bulunmuştur. Bu sonuç modelin kabul edilebilir uyuma sahip olduğunu gösterir. Modelin RMSEA değeri 0,077, GFI değeri 0,88, AGFI değeri 0,85, RMR değeri 0,10, SRMR değeri 0,073, NFI değeri 0,88, NNFI değeri 0,91 ve CFI değeri 0,92 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop an environmental attitude scale for high school students and to analyze students' environmental attitudes. The study group consists of a total of 310 high school students enrolled in the 9th, 10th, 11th, and 12th grades during the 2024–2025 academic year. A five-point Likert-type attitude scale was used in the developed instrument. Factor analysis was conducted on the“Environmental Attitude Scale.”In addition, a model fit analysis was applied to examine the items and dimensions of the scale. For construct validity, an exploratory factor analysis (EFA) was performed on the initial 30-item draft scale (Appendix 1). As a result of the analyses, the scale was reduced to 12 items. Following the exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis (CFA) was conducted to examine the relationships among the factors, and the scale developed was tested using goodness-of-fit indices. Validity and reliability analyses of the scale were carried out. Prior to the reliability analysis, the Cronbach's alpha reliability coefficient of the 30-item environmental attitude scale was found to be 0.853. After the analysis, with the removal of 12 items from the scale, the Cronbach's alpha coefficient of the remaining 18 items was calculated as 0.818. The suitability of the data for factor analysis was examined using the Kaiser–Meyer–Olkin (KMO) measure and Bartlett's test of sphericity. The KMO value was found to be 0.863, and the Bartlett's test result was statistically significant with a value of 3006.601. As a result of the analyses, the final environmental attitude scale consisting of 12 items was found to have a three-factor structure. These factors were identified as sensitivity, awareness, and behavior. After excluding 18 items from the analysis, the three factors were found to explain 49.020% of the total variance, and the factor loadings of the items in the scale ranged between 0.472 and 0.794. Following the factor analysis, item analyses were conducted for both the overall scale and its dimensions, and significance levels were examined based on their relationships (p < 0.05). In the confirmatory factor analysis, the χ²/df (chi-square/degrees of freedom) value was found to be 2.84, indicating that the model has an acceptable level of fit. The model fit indices were calculated as follows: RMSEA = 0.077, GFI = 0.88, AGFI = 0.85, RMR = 0.10, SRMR = 0.073, NFI = 0.88, NNFI = 0.91, and CFI = 0.92.