Başkanlık sistemi çerçevesinde Erdoğan'ın söylemlerinin analizi: Hürriyet ve Cumhuriyet gazeteleri üzerine bir inceleme (2010-2024)
An analysis of Erdoğan's discourses within the framework of the presidential system: A study of Hürriyet and Cumhuriyet newspapers (2010-2024)
- Tez No: 991231
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK YAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Başkanlık sistemi, Siyasal iletişim, Söylem analizi, Presidency system, Political communication, Discourse analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
Özet
Başkanlık sistemi demokratik yönetim biçimlerinde şekillenmiş ve 2 asırdan fazladır insanlık tarihinin ve akademik alanyazının içinde şekillenmiş bir yönetim biçimidir. Özellikle başkanlık sistemi kapsamı itibarıyla dönüm noktaları ve siyasal hayatın içinde var olan temel kriz anlarıyla siyasal söylem ve söylem analizi için önem teşkil etmektedir. Türk siyasi hayatının kilit noktalarından birisi olan başkanlık sistemi ve bu sistemin inşasını sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasal hayatın içine mündemiç olmuş olan söylemleri, Türki siyasetine yön vermesi bakımından siyasal iletişim literatüründe önemli bir yer almaktadır. Ancak bunun Türk basınına olan yansımaları yeterince incelenmemiştir. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık sistemiyle ilgili söylemlerinin medya üzerinden bir okuması literatürde yeterince ele alınmamıştır. Bu bağlamda çalışmanın örneklemi çerçevesinde Cumhuriyet ve Hürriyet gazetesi haberleri üzerinden söylem analizi yapılacaktır. Bu doğrultuda çalışmanın giriş ve kuramsal çerçeve kısmında başkanlık sisteminin genel bir özeti çıkarılıp yöntem kısmında nasıl bir yol izleneceğinden bahsedilecek ve ortaya çıkan bulgular tablolar eşliğinde sunulacaktır. Son olarak tartışma ve sonuç kısmında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemiyle ilgili söylemlerinin gazete haberleri üzerinden değerlendirmesi tamamlandığında araştırmanın temel sorularından olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık sistemiyle ilgili söylemlerinin zaman içinde ki dönüşüm ve aynı kalan kısımları, bu söylemleri Cumhuriyet ve Hürriyet gazetesi dijital haberlerinin nasıl yansıttığı karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The presidential system is a form of government that has been shaped in democratic forms of government and has been shaped in human history and academic literature formorethan 2 centuries. Especially the presidential system, with its turning points and fundamental crisis moments in political life, is important for political discourse and discourse analysis. The presidential system, which is one of the key points of Turkish political life, and the discourses of President Recep Tayyip Erdogan, who ensured the construction of this system, which have been embedded in political life, taket heir place in the political communication literature. However, its reflections on the Turkish press have not been sufficiently examined. In this context, a discourse analysis of President Erdogan's statements on the presidential system will be conducted through Cumhuriyet and Hürriyet newspaper news. In this context, a general summary of the presidential system will be provided in the introduction and theoretical frame work section of the study, and the methodology section will discuss how toproceed, and the findings will be presented with tables. Since the study examines two newspapers with right and left ideological perspective susing the Van Dijk discourse analysis method from each year between 2010 and 2024, at least two news items will be included. Finally, in the discussion and conclusionsection, when the evaluation of President Erdogan's statements on the presidential system is completed through newspaper news, the fundamental questions of the study, such as the transformation of President Erdogan's statements on the presidential system over time and the parts that remained the same, and how these statement sarereflected in the digital news of Cumhuriyet and Hürrıyet newspapers, will be comparatively addressed.