48-72 aylık çocukların duygu düzenleme ve yürütücü işlev becerilerinin yaş ve cinsiyet bağlamında incelenmesi
Examination of emotion regulation and executive function skills of 48-72 months old children in the context of age and gender
- Tez No: 991235
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SOYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: duygu düzenleme, yürütücü işlevler, ketleyici kontrol, işleyen bellek, bilişsel esneklik, emotion regulation, executive functions, ınhibitory control, working memory, cognitive flexibility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 48-72 aylık çocukların duygu düzenleme ve yürütücü işlev becerilerinin yaş ve cinsiyet bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Mersin ili Mut ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığını resmi anaokulu ve anasınıflarında kayıtlı 48-72 aylık 200 çocuk dahil edilmiştir. Araştırmada,“Çocuk Kişisel Bilgi Formu”,“Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği”, ve“Dokunmatik Yürütücü İşlevler Bataryası”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, duygu düzenleme ve yürütücü işlev (Ketleyici Kontrol, İşleyen Bellek, Bilişsel Esneklik) puanlarının cinsiyet ve yaşa göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için Bayes Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, işleyen belleği yüksek olan çocuklarda ketleyici kontrol ve duygu düzenleme arasındaki ilişki yaş ve cinsiyete bağlı olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. İşleyen belleği yüksek olan çocuklarda bilişsel esneklik ile duygu düzenleme arasındaki ilişki, yaş ve cinsiyete bağlı olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Düşük işleyen belleğe sahip 48-72 aylık kız ve erkek çocuklarda ve yüksek işleyen belleğe sahip 48- 60 aylık kız ve erkek çocuklarda bilişsel esneklik ve duygu düzenleme, ketleyici kontrol ile duygu düzenleme arasında ilişkinin olmadığını ortaya koymaktadır. Ancak 61-72 aylık kız ve erkek çocuklarda bilişsel esneklik ile duygu düzenleme ve ketleyici kontrol ile duygu düzenleme arasında ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the emotion regulation and executive function skills of children aged 48–72 months in the context of age and gender. The sample consisted of 200 children aged 48–72 months who were enrolled in public kindergartens and preschool classes affiliated with the Ministry of National Education in the Mut district of Mersin province. The data were collected using the Child Personal Information Form, the Emotion Regulation Skills Scale, and the Touchscreen Executive Functions Battery. Within the scope of the study, the Bayesian Mann–Whitney U test was employed to determine whether emotion regulation and executive function scores (inhibitory control, working memory, and cognitive flexibility) differed according to age and gender. According to the results, among children with high working memory, the relationship between inhibitory control and emotion regulation was found to vary depending on age and gender. Similarly, among children with high working memory, the relationship between cognitive flexibility and emotion regulation differed by age and gender. The findings indicate that there was no relationship between cognitive flexibility and emotion regulation, nor between inhibitory control and emotion regulation, among 48–72-month-old girls and boys with low working memory, as well as among 48–60- month-old girls and boys with high working memory. However, among 61–72-month-old girls and boys, a relationship was found between cognitive flexibility and emotion regulation, and between inhibitory control and emotion regulation.