Öğretmen çocuk etkileşiminin okul öncesi dönem çocuklarının duygu düzenleme becerileri üzerindeki etkisi
The effect of teacher-child interaction on the emotion regulation skills of preschool children
  1. Tez No: 991234
  2. Yazar: NURBANU KAYA SAK
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. SEMA SOYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk, Duygu, Etkileşim, Öğretmen çocuk etkileşimi, Duygu düzenleme, Early childhood, emotion, interaction, teacher-child interaction, emotion regulation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Erken çocukluk dönemi, çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerinin temellerinin atıldığı kritik bir gelişim evresidir. Okul öncesi dönemde çocukların en yoğun etkileşimde bulundukları yetişkinlerden biri olan öğretmenlerin, çocukların duygu düzenleme becerilerinin gelişiminde belirleyici bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, öğretmen–çocuk etkileşiminin okul öncesi dönem çocuklarının duygu düzenleme becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Konya ili Beyşehir ilçesinde görev yapan 40 okul öncesi öğretmeni ve okul öncesi eğitime devam eden 4 ve 5 yaş grubundaki 80 kız ve 80 erkek olmak üzere toplam 160 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Duygu Düzenleme Ölçeği ve Öğretmen–Çocuk Etkileşimi Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Bayes istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, çocukların duygu düzenleme becerileri (duygu isimlendirme, duygu tanıma ve anlama, olumlu strateji ve olumsuz strateji) ile öğretmen–çocuk etkileşimi düzeylerinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Yaşa göre yapılan karşılaştırmalarda, duygu tanıma ve anlama, duygu isimlendirme, ve olumlu strateji boyutlarında anlamlı bir farklılık bulunmazken; olumsuz duygu düzenleme stratejilerinin 4 yaş grubunda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen çocuk etkileşiminin yaşa göre değişmediği tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmen–çocuk etkileşimi ile çocukların duygu düzenleme becerileri arasında anlamlı ilişkiler olduğu; öğretmen–çocuk etkileşimi arttıkça çocukların duygu tanıma ve anlama, duygu isimlendirme ve olumlu strateji kullanma becerilerinin arttığı, olumsuz strateji kullanımının ise azaldığı belirlenmiştir. Yaş ve cinsiyet birlikte incelendiğinde, 4 yaş kız çocuklarında öğretmen–çocuk etkileşimi arttıkça olumlu strateji ve duygu isimlendirme becerilerinin arttığı, buna karşın duygu tanıma ve anlama becerilerinin azaldığı belirlenmiştir. 5 yaş kız ve erkek çocuklarda ise öğretmen–çocuk etkileşimi arttıkça duygu tanıma ve anlama ve duygu isimlendirme becerilerinin arttığı tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, öğretmen–çocuk etkileşiminin okul öncesi dönemde çocukların duygu düzenleme becerilerinin gelişiminde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu doğrultuda, öğretmenlerin sınıf içi etkileşimlerinin niteliğinin artırılmasının, çocukların duygusal gelişimlerinin desteklenmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Early childhood is a critical developmental stage where the foundations of children's social and emotional development are laid. Teachers, who are among the adults with whom children interact most intensely during the preschool period, are thought to have a decisive influence on the development of children's emotion regulation skills. In this context, the aim of this research is to examine the effect of teacher-child interaction on the emotion regulation skills of preschool children. The research was conducted using a correlational survey model. The study group consisted of 40 preschool teachers working in Beyşehir district of Konya province during the 2024-2025 academic year and a total of 160 children (80 girls and 80 boys) aged 4 and 5 attending preschool education. The Emotion Regulation Scale and the Teacher-Child Interaction Scale were used as data collection tools. The obtained data were analyzed using Bayesian statistical methods. According to the research findings, it was determined that there was no significant difference between genders in children's emotion regulation skills (emotion naming, emotion recognition and understanding, positive strategy and negative strategy) and teacher-child interaction levels. Comparisons based on age revealed no significant differences in emotion naming, emotion recognition, and positive strategy dimensions; however, negative emotion regulation strategies were found to be higher in the 4-year-old age group. Teacher-child interaction was found to be consistent with age. Furthermore, significant relationships were found between teacher-child interaction and children's emotion regulation skills; as teacher-child interaction increased, children's emotion naming, emotion recognition, and positive strategy use skills increased, while the use of negative strategies decreased. When age and gender were examined together, it was determined that in 4-year-old girls, positive strategy and emotion naming skills increased as teacher-child interaction increased, while emotion recognition and comprehension skills decreased. In 5-year-old girls and boys, it was found that emotion recognition and naming skills increased as teacher-child interaction increased. The findings of the research indicate that teacher-child interaction plays an important role in the development of children's emotion regulation skills in the preschool period. Accordingly, it is believed that improving the quality of teachers' classroom interactions will contribute to supporting children's emotional development.