Seçmeli kalsiyum karbonat yemlemesinin damızlık Japon bıldırcınlarının performans özelliklerine etkileri
The effects of choice feeding for calcium carbonate on performance characteristics of Japanese layer quails
- Tez No: 991289
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN SEFA PARLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hayvan besleme, Japon bıldırcını, Rasyon kalsiyum, Animal feeding, Japanese quail, Ration calcium
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmaya yirmidört haftalık yaşta otuz tane bıldırcın dahil edilmiştir. Çalışmada bıldırcın standart bıldırcın yemi verilmiştir. Çalışma çok katlı kafeslerde yapılmıştır. Bıldırcınlar herbir bölüme ferdi şekilde yerleştirilmiş, YV ile YT indivudual saptanmıştır. Çalışmada serbest yemleme ve sulama uygulanmıştır. Çalışma modeli: I.Kontrol: Bıldırcınların rasyonlarına kalsiyum karbonat ilave edilmiştir. II. Muamele Grubu : Bu gruptaki bıldırcınların rasyonlarına kalsiyum karbonat ilave edilmemiştir. Kalsiyum karbonat serbest olarak ayrı yemlikte sunulmuştur. Çalışmada kontrol ile muamele grupları on beşer tane bıldırcından meydana gelmiştir. Çalışmada otuz tane bıldırcın incelenmiştir. Gruplardan birinin yemliklerinde kalsiyum karbonat içeren rasyon bulunmaktadır. Diğer kafesteki bıldırcınların yemliklerde kalsiyum karbonat serbest olarak sunulmuştur. Çalışmanın yapıldığı kümes otomatik olarak havalandırılmış olup, standart ışıklandırma rejimi performe edilmiştir. İncelenen değerler yedi günde bir değerlendirilmiştir. Çalışma yirmisekiz gün sürmüştür. Çalışma çıktılarına göre; kontrol ve muamele grupları arasında yumurta verim parametreleri ve yumurta kabuk kalite kriterleri bakımından gözlemlenen farklılıklar istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Gruplar arasında günlük kalsiyum karbonat tüketimleri ve dışkı kalsiyum içerikleri bakımından gözlemlenen farklılıklar ise istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0,05).
Özet (Çeviri)
Quail was included in the study at the age of twenty-four weeks. In the study, the birds were given standard quail feed. The study was conducted in multi-lattice cages.. In the study, the birds were given standard quail feed. In the study, the birds were given standard quail feed. The birds were placed individually in each section, YV and YT were determined individually. Free feeding and drinking water were applied in the study. Trial model: I. Control: Calcium carbonate has been added to the rations of quails. II. Treatment Group : Calcium carbonate was not added to the rations of the quails in this group. Calcium carbonate is presented as free. The study consisted of fifteen birds in the treatment groups and fifteen birds in the control group. Thirty birds were examined in the study. One of the groups had a ration containing calcium carbonate consisted of fifteen birds in the treatment groups and fifteen birds in the control group. The quails in the trial consisted of fifteen birds in the treatment groups and fifteen birds in the control group.. The quailhouse where the study was conducted was automatically ventilated and a standard lighting regime was performed. The values were evaluated every seven days. The study lasted twenty-eight days. According to the study results; The differences observed between the control and treatment groups in terms of egg production parameters were not found to be statistically significant, and calcium carbonate consumption and manure calcium content were found to be statistically significant (p<0,05).