Some Aspects of Free Radical Polymerisation in UV Curing
UV ile Kürlemede Serbest Radikal Polimerizasyonunun Bazı Yönleri
- Tez No: 991290
- Danışmanlar: PROF. DR. ROBERT STEPHEN DAVIDSON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fotopolimerleşme, Radikal polimerleşme, Photopolymerization, Radical polymerization
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Cıty Unıversıty London
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
Özet
Çeşitli kinoksalinler, sinerjist olarak N-metil-dietanolamin ile birlikte kullanılarak akrilatların polimerizasyonunu başlatmak için test edilmiştir. Kinoksalinlerin, amin sinerjisti ile birlikte kullanıldığında etkili Tip II fotobaşlatıcılar olduğu bulunmuştur. Ayrıca, reaksiyon karışımında oksijenin varlığında akrilatın kürlenmesinin, oksijenin bulunmadığı duruma göre daha hızlı gerçekleştiği tespit edilmiştir. 2-Metil-1-[4-(metiltio)fenil]-2-morfolinopropan-1-on (IRG-907) fotobaşlatıcısının fotobaşlatma verimliliği, çeşitli başlatıcılarla karşılaştırılmış ve IRG-907 içinde bulunan morfolino grubunun özelliklerini incelemek için N-izopropilmorfolin (IPM) model bileşiği olarak kullanılmıştır. RTIR spektroskopisi, fotokalorimetri, yığın polimerizasyonu ve ince filmlerin kürlenmesi ile yapılan analizler, IPM'nin IRG-907'nin üçlü uyarılmış durumunun fiziksel bir söndürücüsü olarak davrandığını ve çok zayıf bir hidrojen vericisi olduğunu göstermiştir. IRG-907'nin lix ile duyarlılaştırılması da incelenmiş ve lix'in IRG-907'nin α-kırılmasını (α-cleavage) etkinleştirdiği doğrulanmıştır. Ayrıca, kinoksalinler aracılığıyla aminoalkollerin fotoindüklenmiş parçalanması tartışılmış ve aminoalkollerin reaktivitesinin, elektron transferine girme ve parçalanma yetenekleri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Geniş bir yelpazede aminoalkoller sentezlenmiş ve çeşitli yöntemler kullanılarak akrilat polimerizasyonunda sinerjist olarak uygulanmıştır. Ayrıca aminoalkollerin fotoyellowing (UV sonrası sararma) ve foto-oksidasyon davranışları da araştırılmıştır. Buna ek olarak, yeni bir çift kürleme sistemi geliştirmek amacıyla bazı karışık akrilat-sinnamat sistemleri hazırlanmıştır. Ancak bu sistemlerde dönüşüm yüzdesi oldukça düşük bulunmuştur. Bunun muhtemel sebebi, sinnamatların benzoyl radikallerini yakalaması ve bu nedenle polimerizasyonun yetersiz gerçekleşmesidir.
Özet (Çeviri)
Various quinoxalines,in association with N-methyld-iethanolamine as synergist, were used to initiate the polymerisation of acrylates. It was found that the quinoxalines where used with amine synergist are efficient Type II initiators. It was also found that the cure of the acrylate is faster when oxygen is present in the reaction mixture than when it is absent.The photoinitiating efficiency of 2-Methyl-1-[4-(methylthio)phenyl]-2- morpholinopropane-1-one (IRG-907) was compared to different initiators using RllRspectroscopy and N-Isopropylmorpholine(IPM) was used as a model to investigate the properties of the morpholino sustit.uent present in IRG-907. It was shown by RTIR spectroscopy, photocalorimetry,bulk polymerisation and the curing of thin films that 1PM acts as a physical quencher for the triplet state of IRG-907 and that it is a very poor hydrogen donor.Sensitisation of IRG-907 by lix was also investigated and it wasconfirmed that lix can sensitise the -cleavage of 1RG907. Photoinduced fragmentation of aminoalcohols by quinoxalines are discussed and the reactivity of the aminoalcohols reflect their ability to undergo electron transfer and to fragment.A wide range of aminoalcohols were synthesised and used as synergist in the polymerisation of a number of acrylates using different methods and the photoyellowing and photooxidation of aminoalcohols were also investigated.Some mixed acrylate-cinnamate systems were prepared to investigate a new dual cure system.The conversion percentage was found to be very low.The lack of cure is probably due to the cinnamates are scavenging the benzoyl radicals.