Ann-based hazard screening for project-scale climate change risk assessments (CCRA)
Proje ölçeğinde iklim değişikliği risk değerlendirmeleri (CCRA) için ysa (ANN) tabanlı tehlike taraması
  1. Tez No: 991340
  2. Yazar: IRMAK ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPEK İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, İklim değişikliği, Environment, Climate change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
İklim tehlikelerinin şiddetlenmesi nedeniyle iklim değişikliği, altyapı ve kalkınma projeleri için giderek daha fazla maddi bir risk olarak kabul edilmektedir. Equator Principles 4 (EP4) gibi çerçeveler, finansman sürecinin bir parçası olarak, yüksek riskli projelerin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmeleri (ÇSED) ile birlikte İklim Değişikliği Risk Değerlendirmeleri (CCRA) gerçekleştirmesini zorunlu kılar. Ancak proje ölçeğindeki CCRA'lar için yaygın biçimde kullanılan EP4 rehberliği, tehlike koşullarının nicel olarak belirlenmesine yönelik standart bir yöntem sunmadığından, benzer projeler arasında veri seçimi, mekânsal ve zamansal ölçekler ile tarama (screening) kriterlerinde farklılıklara yol açabilmektedir. CCRA iş akışlarının başlangıç aşamasındaki öznel değerlendirmeyi azaltmak amacıyla bu tez, kamuya açık iklim göstergelerini kullanarak proje ölçeğinde taşkın tehlikesi taraması için gösterge-temelli, denetimli makine öğrenmesini önermektedir. ERA5-Land tarihsel verileriyle bir Yapay Sinir Ağı (ANN) sınıflandırıcısı eğitilmiş; sınıf dengesizliğinin ele alınması ve gösterge seçiminin etkilerini incelemek üzere alternatif model kurulumları test edilmiştir. Seçilen model daha sonra 2026–2055 dönemi için SSP2-4.5 ve SSP5-8.5 senaryoları altındaki CMIP6 iklim projeksiyonlarıyla çalıştırılmış ve Vietnam'ın An Giang bölgesinde hipotetik bir proje konumunu içeren CMIP6 grid hücresi ölçeğinde değerlendirilmiştir. Model çıktıları tarama düzeyinde yorumlanmış ve“dahil et/dışla”kararına dönüştürülmüştür. Genel olarak öneri, proje ölçeğindeki CCRA'larda tehlike taraması için nicel ve şeffaf bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Climate change is increasingly recognized as a material risk to infrastructure and development projects due to the intensification of climate hazards. Frameworks such as the Equator Principles 4 (EP4) require high-risk projects to undertake Climate Change Risk Assessments (CCRAs), alongside Environmental and Social Impact Assessments (ESIAs) as part of the financing process. The widely adopted EP4 guidance for project-level CCRAs does not provide a standardized method for quantifying hazard conditions, which can lead to variability in data selection, spatial and temporal scales and screening criteria across comparable projects. To reduce subjectivity at the initial stage of CCRA workflows, this thesis proposes an indicator-based, supervised machine learning tool for flood hazard screening at the project level using publicly available climate indicators. An Artificial Neural Network (ANN) classifier was trained using ERA5-Land historical data, and alternative model configurations were tested to examine the effects of class-imbalance handling and indicator selection. The selected model was then driven by CMIP6 climate projections under SSP2-4.5 and SSP5-8.5 for the period 2026–2055, evaluated at the scale of the CMIP6 grid cell containing a hypothetical project location in An Giang, Vietnam. Model outputs were interpreted at screening level and translated into a screen-in/screen-out decision. Overall, a quantitative and transparent basis for hazard screening within project-level CCRAs is proposed.