Para-hermityen manifoldların bi slant altmanifoldları üzerine
On bi-slant submanifolds of para-hermi̇ti̇an manifolds
- Tez No: 991341
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜLBAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Altmanifold, Kaehler manifoldu, Submanifold, Kaehler manifold
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, kompleks ve para-Hermityen manifoldlar üzerinde tanımlanan slant, bi-slant ve semislantaltmanifold kavramları incelenmiştir. Bu tez, yedi bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde bi-slant altmanifoldlar literatürde yapılan başlıca çalışmalardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde, kompleks yapılar ve altmanifoldların geometrisi hakkında temel tanım ve teoremlersunulmuştur. Hermityen manifoldların bi-slant altmanifoldlarının çeşitli örnekler üzerinden bualtmanifoldların geometrik özellikleri tartışılmıştır. Üçünçü bölümde, para-Hermityen manifoldlarınaltmanifoldlar teorisi ele alınmış ve bi-slant altmanifoldların temel özellikleri incelenmiştir. Dördüncübölümde, Para- Hermityen manifoldların bi-slant bir altmanifoldun θ-slant olabilmesi için sağlanmasıgereken koşullar belirlenmiştir. Bu tezin geriye kalan bölümlerinde, tartışma, sonuçlar ve öneriler kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present thesis, the notions of slant, bi-slant and semi-slant submanifolds Hermitian and para- Hermitian manifolds are examined. This thesis consists of seven chapters. In the first section, main studies on bi-slant submanifolds in the literature are mentioned. In the second section, basic definitions and theorems on the geometry of complex structures and submanifolds are presented. The geometric properties of bi-slant submanifolds of Hermitian manifolds are discussedthrough various examples. In the third chapter, the submanifold theory of para-Hermitian manifolds is discussed and the basic properties of bi-slant submanifolds are investigated. In the fourth chapter,the conditions for a bi-slant submanifold of a Para-Hermitian manifold to be slant are determined. The remaining chapters of this thesis include discussion, conclusions, and recommendations.