İleri yaşta (60 yaş ve üzeri) ülseratif kolit tanısı alan hastaların klinik özelliklerinin ve hastalık seyirlerinin erişkin yaşta tanı alan hastalar ile karşılaştırılması
Comparison of clinical characteristics and disease course in patients diagnosed with ulcerative colitis at an advanced age (≥60 years) versus patients diagnosed in adulthood
- Tez No: 991358
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEN ATUĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kolit-ülseratif, Colitis-ulcerative
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ülseratif kolit (ÜK), rektumdan başlayan ve kolon mukozasını etkileyen kronik bir inflamatuvar bağırsak hastalığıdır. Genellikle genç yetişkinlerde görülse de, ileri yaşta da ortaya çıkabilir. İleri yaş başlangıçlı ÜK'nin klinik seyri, hastalık aktivitesi ve tedavi gereksinimleri erişkin yaş başlangıçlı hastalardan farklı olabilir. Bu çalışma, Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji polikliniğinde takip edilen ileri yaş ve erişkin yaş başlangıçlı ÜK hastalarının klinik özelliklerini ve hastalık aktivitelerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: 2003–2024 yılları arasında Marmara Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji polikliniğinde takip edilen, 18 yaş ve üzerinde tanı alan ÜK'li hastalar dahil edilmiştir. Retrospektif olarak hasta dosyaları ve elektronik sistem üzerinden veriler toplanmıştır. Hastalar tanı anındaki yaşlarına göre 18–39, 40–59 ve ≥60 yaş gruplarına ayrılmıştır. Primer sonlanım noktaları demografik veriler, risk faktörleri, komorbiditeler, MAYO skorları, hastalık yayılımı ve laboratuvar sonuçları iken, sekonder sonlanımlar proksimal yayılım, tedaviler ve yan etkiler, alevlenmeler, hastane yatışı, ekstraintestinal ve intestinal komplikasyonlar ile cerrahi ve son klinik durumu kapsanmıştır. Bulgular: Çalışmada toplam 357 ÜK hastası yer aldı; bunların 313'ü (%87,7) erişkin başlangıçlı (18–59 yaş) ve 44'ü (%12,3) ileri yaş başlangıçlı (≥60 yaş) olarak sınıflandı. Yaş medyanı tüm örneklemde 48 (19–88), tanı yaşı medyanı 37 (18–74) olarak bulundu. Cinsiyet dağılımı %41,5 kadın, %58,5 erkek olup, yaş grupları arasında anlamlı fark saptanmadı (p = 0,508). Cinsiyet dağılımı ve tanı anı klinik/laboratuvar bulguları (MAYO skoru, endoskopik MAYO skoru, hastalık yayılımı, lökosit, trombosit, hemoglobin, CRP, sedimentasyon, albumin) açısından yaş grupları arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir. İleri yaşta tanı alanlarda komorbidite, osteoporoz/osteopeni, tromboz öyküsü, intestinal komplikasyon ve cerrahi gereksinimi anlamlı şekilde daha yüksek bulunurken (p < 0.05), genç yaş grubunda takipte ciddi alevlenme sayısı daha fazladır (p = 0.024).AZA ve steroid kullanımında yaş grupları arasında fark saptanmazken, biyolojik tedavi kullanımı ileri yaşta tanı alanlarda belirgin olarak daha düşüktür (p = 0.007). Takipte hastaneye yatış ve proksimale yayılım açısından gruplar arasında anlamlı fark görülmemiştir. Kolorektal kanser gelişimi nadir olup, yalnızca ≥60 yaş grubunda bir hastada (%2,3) gözlenmiştir. Sonuç olarak, ÜK hastalarında tanı anı bulguları yaş gruplarına göre benzerken, ileri yaşta tanı alanlarda komorbidite ve komplikasyon yükünün daha yüksek olduğu, genç yaş grubunda ise alevlenme sıklığının daha belirgin olduğu saptanmıştır. Sonuç: İleri yaş başlangıçlı ülseratif kolit (≥60 yaş) hastaları, erişkin başlangıçlı (18 59 yaş) hastalara benzer tanı anı hastalık aktivasyonu ve MAYO skorları gösterse de, komorbidite, osteoporoz/osteopeni ve intestinal komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altındadır. Biyolojik tedavi kullanımı erken erişkinlerde daha yaygındır. Geç erişkin dönem (40–59 yaş) hastaları ise bazı klinik özellikler açısından yaşlı hastalara benzer bir seyir gösterebilir. Bu bulgular, yaşlı başlangıçlı ÜK hastalarının takip ve tedavi planlarının komorbidite ve komplikasyon riskini dikkate alacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini anlatır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ulcerative colitis (UC) is a chronic inflammatory bowel disease primarily affecting the rectum and colon mucosa. Although it commonly presents in young adults, it can also manifest in older age. Elderly-onset UC may have distinct clinical courses, disease activity, and treatment needs compared to younger-onset disease. This study aimed to compare clinical characteristics and disease activity between elderly onset (≥60 years) and adult-onset (18–59 years) UC patients followed at Marmara University Gastroenterology Polyclinic. Methods: Patients aged ≥18 years diagnosed with UC between 2003 and 2024 were retrospectively evaluated using medical records and electronic data. Patients were stratified by age at diagnosis into 18–39, 40–59, and ≥60 years groups. Primary outcomes included demographics, risk factors, comorbidities, Mayo scores, disease extent, and laboratory results. Secondary outcomes encompassed proximal extension, therapies and adverse effects, flares, hospitalizations, extraintestinal and intestinal complications, surgery, and final clinical status. Results: A total of 357 UC patients were included: 313 (87.7%) adult-onset and 44 (12.3%) elderly-onset. Median age at study inclusion was 48 (19–88) years, and median age at diagnosis was 37 (18–74) years. Gender distribution was 41.5% female and 58.5% male, with no significant difference across age groups (p = 0.508). At diagnosis, clinical and laboratory parameters (Mayo score, endoscopic Mayo score, disease extent, WBC, platelets, hemoglobin, CRP, ESR, albumin) were similar across groups. Elderly-onset patients had significantly higher rates of comorbidities, osteoporosis/osteopenia, thromboembolic history, intestinal complications, and surgery (p < 0.05), while younger adults had higher numbers of severe flares during follow-up (p = 0.024). AZA and steroid use were comparable between groups, but biologic therapy was significantly less frequent in elderly-onset patients (p = 0.007). Hospitalization rates and proximal disease extension during follow-up did not differ significantly. Colorectal cancer was rare, observed in only one patient (2.3%) in the ≥60 age group. Conclusion: Elderly-onset UC patients exhibit similar disease activity and Mayo scores at diagnosis compared to adult-onset patients but have higher comorbidity and complication burdens. Biologic therapy is more commonly used in younger adults. Patients diagnosed in late adulthood (40–59 years) may show disease patterns similar to elderly-onset UC. These findings highlight the importance of tailored management strategies considering comorbidities and complication risks in elderly-onset UC.