Anesteziyoloji ve reanimasyon yoğun bakım servisinde yatan hastalarda tigesiklin kullanımının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of tigecycline use in patients hospitalized in the anesthesiology and reanimation intensive care unit
  1. Tez No: 991359
  2. Yazar: BÜLENT DERTLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÇAKIR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÜLKÜ GÜN
  4. Tez Türü: Eczacılıkta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Anestezi ve Reanimasyon, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Pharmacy and Pharmacology, Anesthesiology and Reanimation, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon hastalıkları, tigesiklin, yoğun bakım, klinik eczacı, Infectious diseases, tigecycline, intensive care, clinical pharmacist
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eczacılık Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) tigesiklin kullanan hastalarda tedavi süresince laboratuvar ve klinik yanıtları değerlendirmek, farklı doz rejimlerinin etkinliği ile hastaların klinik ve sosyodemografik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Materyal ve metot: Bu retrospektif çalışma, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde Ocak 2022 – Aralık 2024 tarihleri arasında yatan ve tigesiklin tedavisi almış hastalar üzerinde yürütülmüştür. Çalışmaya, hastane eczanesi veri tabanı aracılığıyla belirlenen ve hastane bilgi yönetim sisteminden laboratuvar ve klinik kayıtlarına ulaşılan hastalar dahil edildi. Tigesiklin tedavisi almış, ≥18 yaşında olan, YBÜ'nde en az 48 saat yatmış ve tigesiklin tedavisini en az 72 saat almış hastalar çalışma kapsamına alındı. Hastalar düşük doz (50 mg, 12 saatte 1 kez) ve yüksek doz (100 mg, 12 saatte 1 kez) tigesiklin tedavisi alan hastalar şeklinde gruplandırıldı. Hastaların sosyodemografik özellikleri, tedavi süresince bakılan laboratuvar bulguları ve tedavi ile ilgili verileri hasta takip formu vasıtasıyla kayıt altına alındı. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS 27.0 programı ile gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 145 hastanın %68,3'ü erkek, %31,7'si kadın olup, yaş ortalaması 63.9 ± 18.2 yıl olarak saptandı. Tigesiklin tedavisi hastaların %66,9'unda ampirik olarak başlanmış olup %64,1'inde düşük dozda uygulanmaktaydı. Tigesiklin tedavisi süresince laboratuvar parametrelerinin zamana bağlı değişimleri incelendiğinde hemoglobin (HGB), Uluslararası Normalleştirilmiş Oran-International Normalized Ratio (INR), Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı (aPTT) ve protrombin zamanı (PTZ), Aspartat aminotransferaz (AST), Alanin aminotransferaz (ALT), Gama-glutamil transferaz (GGT), Alkalen Fosfataz (ALP) değerlerinde zamana bağlı olarak anlamlı değişiklik tespit edildi (p<0.05). Ayrıca INR, aPTT, PTZ, GGT, total bilirubin ve direkt bilirubin değerlerinin tedavinin ilk 24 saati ile tedavi bittikten sonraki 24 saati arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (p<0.05). HGB, INR, aPTT, PTZ, AST, ALT, GGT, total bilirubin ve direkt bilirubin değerlerinde düşük doz grubunda zamana bağlı anlamlı değişiklikler gözlenirken; yüksek doz grubunda sadece INR ve PTZ değerlerinde zamana bağlı anlamlı değişim gözlendi. Gruplar arası diğer değerler arasında ALP, trombosit (PLT), serum kreatinin, sodyum, amilaz ve lipaz düzeylerinin zamana bağlı değişimine bakıldığında her iki grupta anlamlı değişiklik saptanmadı (p > 0.05). Sonuç: Bu çalışma, yoğun bakım hastalarında tigesiklin tedavisi süresince özellikle koagülasyon ve karaciğer fonksiyon parametrelerinde belirgin ve klinik açıdan dikkate değer değişiklikler gelişebileceğini göstererek, tedavi boyunca yakın laboratuvar izlemin hasta güvenliği ve tedavi yönetimi açısından zorunlu olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate laboratory and clinical responses during treatment in patients receiving tigecycline in the intensive care unit, and to examine the relationship between the effectiveness of different dosing regimens and the clinical and sociodemographic characteristics of the patients. Material and method: This retrospective study was conducted on patients who were hospitalized in the Reanimation Intensive Care Unit of İnönü University Turgut Özal Medical Center between January 2022 and December 2024 and received tigecycline treatment. Patients identified through the hospital pharmacy database and whose laboratory and clinical records were accessed via the hospital information management system were included in the study. Patients who received tigecycline treatment, were ≥18 years of age, were hospitalized in the intensive care unit for at least 48 hours, and received tigecycline treatment for at least 72 hours were included in the study. Patients were grouped as those receiving low-dose tigecycline treatment (50 mg, once every 12 hours) and high-dose tigecycline treatment (100 mg, once every 12 hours). Sociodemographic characteristics of the patients, laboratory findings monitored during treatment, and treatment-related data were recorded using a patient follow-up form. Statistical analyses of the data were performed using the SPSS 27.0 software. Results: Of the 145 patients included in the study, 68.3% were male and 31.7% were female, with a mean age of 63.9 ± 18.2 years. Tigecycline treatment was initiated empirically in 66.9% of the patients, and 64.1% received low-dose therapy. When time-dependent changes in laboratory parameters during tigecycline treatment were evaluated, statistically significant changes over time were observed in hemoglobin (HGB), International Normalized Ratio (INR), activated partial thromboplastin time (aPTT), prothrombin time (PT), aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), gamma-glutamyl transferase (GGT), and alkaline phosphatase (ALP) values (p < 0.05). In addition, statistically significant relationships were identified between the first 24 hours of treatment and the 24 hours after the completion of treatment for INR, aPTT, PT, GGT, total bilirubin, and direct bilirubin values (p < 0.05). While time-dependent significant changes were observed in HGB, INR, aPTT, PT, AST, ALT, GGT, total bilirubin, and direct bilirubin values in the low-dose group, only INR and PT values showed significant time-dependent changes in the high-dose group. When time-dependent changes in alkaline phosphatase, platelet count (PLT), serum creatinine, sodium, amylase, and lipase levels were evaluated between the groups, no statistically significant changes were observed in either group (p > 0.05). Conclusion: This study demonstrates that clinically significant and notable changes may occur particularly in coagulation and liver function parameters during tigecycline treatment in intensive care patients, indicating that close laboratory monitoring throughout treatment is essential for patient safety and treatment management.