Isparta koşullarında yetişen bazı elma çeşit x anaç kombinasyonlarının farklı meyve dokularındaki fenolik ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
Determination of phenolic and antioxidant properties in different fruit tissues of some apple cultivars x rootstock combinations grown in isparta conditions
- Tez No: 991384
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Antioxidants
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Isparta'da yetiştirilen MM106 ('Jeromine' ve 'Scarlet Spur' Spur') ve M9 ('Erovan', 'Golden Delicious' ve 'Granny Smith') anaçları üzerine aşılı bazı elma çeşitlerinin pomolojik özellikleri ile taze meyvelerinin meyve kabuğu, meyve eti ve tohum kısımlarının toplam fenolik, toplam flavanoid ve toplam antioksidan içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. MM106 anacı grubunda; en iri ve sert meyveler 'Scarlet Spur' çeşidinde, en yüksek suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) ve pH değerleri 'Jeromine' çeşidinde saptanmıştır. Meyve kabuğu kısmında en yüksek toplam antioksidan aktivite ve toplam flavonoid madde 'Scarlet Spur' çeşidinde belirlenmiştir. Meyve eti ve tohum kısmınlarında en yüksek toplam fenolik madde ve meyve eti kısmında en yüksek toplam antioksidan aktivite 'Jeromine' çeşidinde tespit edilmiştir. M9 anacı grubunda; en iri meyveler 'Granny Smith' çeşidinde, en yüksek SÇKM değeri 'Granny Smith' ve 'Erovan' çeşitlerinde benzer düzeyde bulunmuştur. Meyve eti kısmında en yüksek toplam antioksidan aktivite 'Granny Smith' çeşidinde saptanırken, bunu 'Erovan' çeşidi izlemiştir. Meyve eti kısmında en yüksek toplam fenolik madde 'Erovan' ve 'Golden Delicious' çeşitlerinde belirlenmiştir. Tohum kısmında en yüksek toplam fenolik madde 'Golden Delicious' ve 'Granny Smith' çeşitlerinde saptanmıştır. Çalışmada, ortlama en yüksek toplam antioksidan aktivite kabuk kısmında (%95.75) bulunmuştur. Bunu sırasıyla meyve eti (%93.14) ve tohum (%92.01) kısımları izlemiştir. Ortalama en yüksek toplam fenolik madde miktarı tohum ve meyve eti kısımlarında, en yüksek toplam flavonoid miktarı ise kabuk ve meyve eti kısımlarında belirlenmiştir. Bu bulgular, elmada fenolik ve antioksidan içeriklerinin çeşitlere ve meyvenin farklı kısımlarına bağlı olarak değiştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the pomological characteristics of some apple cultivars grafted onto MM106 ('Jeromine' and 'Scarlet Spur') and M9 ('Erovan', 'Golden Delicious' and 'Granny Smith') rootstocks grown in Isparta, as well as the total phenolic, total flavonoid and total antioxidant contents of the fruit peel, flesh and seed parts of their fresh fruits. In the MM106 rootstock group, the largest and firmest fruits were found in the 'Scarlet Spur' cultivar, while the highest total soluble solids (TSS) content and pH values were observed in the 'Jeromine' cultivar. The highest total antioxidant activity and total flavonoid content in the fruit skin were determined in the 'Scarlet Spur' cultivar. The highest total phenolic content in the fruit flesh and seeds, and the highest total antioxidant activity in the fruit flesh, were found in the 'Jeromine' cultivar. In the M9 rootstock group, the largest fruits were found in the 'Granny Smith' cultivar, while the highest TSS values were similar in the 'Granny Smith' and 'Erovan' cultivars. The highest total antioxidant activity in the fruit flesh was observed in the 'Granny Smith' cultivar, followed by the 'Erovan' cultivar. The highest total phenolic content in the fruit flesh was determined in the 'Erovan' and 'Golden Delicious' cultivars. The highest total phenolic content in the seed portion was found in the 'Golden Delicious' and 'Granny Smith' cultivars. In the study, the highest average total antioxidant activity was found in the skin portion (95.75%). This was followed by the flesh (93.14%) and the seed portion (92.01%), respectively. The highest average total phenolic content was determined in the seed and flesh portions, while the highest total flavonoid content was determined in the skin and flesh portions. These findings indicate that the phenolic and antioxidant content in apples varies depending on the cultivar and different parts of the fruit.