Mısırda kök boğazı çürüklüğü etmeni Fusarium türlerinin konukçuya özelleşme durumlarının belirlenmesi
Determination of host specialization status of Fusarium species the root crown rot factor in maize
- Tez No: 991383
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN CAN, DR. SEMİHA YÜCEER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bitki patojenleri, Funguslar, Mısır, Türkiye, Plant pathogens, Maize, Türkiye
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriciliği yapılan mısırda patojen olan Fusarium türlerinin belirlenmesi amacıyla 2021-2022 yıllarında sürvey çalışmaları yürütülmüştür. Patojenite testleri sonucunda 115 Fusarium türü arasında 31 patojen izolat saptanmış olup, üç izolat %50 enfeksiyon oranıyla en yüksek hastalık şiddetine neden olduğu belirlenmiştir. Patojen bulunan izolatlar gövdede orta virülent etki gösterirken, kökte zayıf virülent etki göstermiştir. 28 Fusarium spp'den elde edilen fungal DNA'ların, PCR çalışmaları ile Tef1-α (translation elongation factor 1α) ve RPB2 (RNA polimeraz II) bölgeleri çoğaltılmıştır. Sekans analizi sonuçları NCBI veri bankasında bulunan dizilim verileri BLAST analizi ile karşılaştırılmıştır. Blast analizi sonucunda çalışma bölgesinde yaygın olan türlerin F. proliferatum, F. subglutinans ve F. verticillioides olduğu belirlenmiştir. Yapılan eşleştirme çalışmaları sonucunda, bir F. proliferatum izolatının, bir F.verticillioides izolatının ve bir F.subglutinans izolatının kendisi ile uyumlu olduğu belirlenmiş, VCG grubu tespit edilmemiştir. İzole edilen F. verticillioides, F. proliferarum, F. subglutinans izolatları ile M. phaseolina, arpa, buğday, fasulye, mısır, sarımsak, sorgum ve yulaf tohumlarına tek tek ve ikili kombinasyonlar halinde inokule edilerek çapraz patojenite denemesi kurulmuştur. Deneme sonuçlarına göre genel olarak en düşük virülenslik görülen bitki arpa olurken, en fazla virülenslik görülen bitki sarımsak olmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to determine the Fusarium species that are pathogenic in corn plants grown in the Central Anatolia and Southeastern Anatolia Regions, survey studies were carried out in in 2021-2022. Pathogenicity tests revealed 31 pathogenic isolates among 115 Fusarium spp., with three isolates causing the highest disease severity at a 50% infection rate. Isolates containing the pathogen showed moderate virulence in the stem, while they showed weak virulence in the root. Tef1-α (translation elongation factor 1α) and RPB2 (RNA polymerase II) regions were amplified in fungal DNA obtained from 28 Fusarium spp. by PCR studies. Sequence analysis results were compared with sequence data in the NCBI database using BLAST analysis. Blast analysis identified F. proliferatum, F. subglutinans, and F. verticillioides as the most common species in the study area. Matching studies revealed that one F. proliferatum isolate, one F. verticillioides isolate, and one F. subglutinans isolate were found to be compatible with each other, and no VCG group was identified. A cross-pathogenicity assay was conducted by inoculating F. verticillioides, F. proliferarum, and F. subglutinans isolates and M. phaseolina into barley, wheat, bean, corn, garlic, sorghum, and oat seeds, either individually and in binary combinations. According to the trial results, barley showed the lowest overall virulence, while garlic showed the highest virulence.