Hakikat sonrası çağda sosyal medya etkileyicilerinin yarattığı yanlış bilinç: Dilan Polat vakası
False consciousness created by phenomena in the post-truth era: Dilan Polat case
  1. Tez No: 991429
  2. Yazar: CANSU BATTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA İLKAY İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Hakikat Sonrası Çağ, Sosyal medya, İnfluencer, Post-Truth Era, Social media, Influencer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Sosyal medya, teknolojide yaşanan gelişmelerin sonucunda toplumun ve onu oluşturan bireylerin kendilerini ifade etmelerine imkân sağlayan etkileşimli bir dijital mecradır. Bu çalışma, hakikat sonrası çağda sosyal medya etkileyicilerinin toplumda yarattığı yanlış bilinç olgusunu, Dilan Polat örneği üzerinden eleştirel bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. Sosyal medya, özellikle Instagram, bireylerin gerçeklik algısını dönüştürmüş; hakikat, bireysel tercihlere indirgenmiş ve medya içerikleriyle şekillenen sahte gerçeklikler yaygınlaşmıştır. Bu bağlamda, bu çalışma, hakikat sonrası çağda sosyal medya etkileyicilerinin ürettiği temsil biçimlerinin, Adorno'nun kültür endüstrisi kavramı çerçevesinde değerlendirildiğinde, bireylerin toplumsal gerçeklik algısını dönüştüren ve yanlış bilinç üreten bir amaç üstlendiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Dilan Polat örneği, yasa dışı eylemlerle ilişkilendirilen bir kişinin yoğun ilgi ve destek görmesi, bireylerin eleştirel akıl yerine irrasyonel bir bilinçle hareket ettiğini göstermektedir. Bu çalışmada; Adorno'nun kültür endüstrisinden yola çıkılarak Frankfurt Okulu'nun kültür endüstrisi kavramı kullanılacaktır. Ayrıca, hakikat sonrası çağın bireyi nasıl etkilediği de sorgulanacaktır. Çalışmanın temel varsayımları arasında; dijitalleşmenin gerçeklik ve hakikat kavramını dönüştürdüğü, bireyin rasyonel düşünce yetisi ve yeteneklerini zayıflattığı, medya vasıtasıyla alternatif gerçekliklerin üretildiği ve bu sürecin bireyde bir yanlış bilinci oluşturduğu ve pekiştirdiği öne sürülmektedir. Bu doğrultuda nitel veri toplama tekniği olarak derinlemesine yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılacaktır. Çalışmada, bir sosyal medya platformu olan Instagram üzerinden, Dilan Polat'ı takip eden ve etmeyen bireylerin yorumları analiz edilecektir. Böylece Dilan Polat'ın bir sosyal medya etkileyicisi olarak bireylerde nasıl bir hakikat algısı oluşturduğu detaylı bir şekilde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Social media is an interactive digital platform that enables society and the individuals who comprise it to express themselves as a result of developments in technology. This study aims to critically examine the phenomenon of false consciousness created by social media influencers in society in the post-truth era, using the example of Dilan Polat. Social media, particularly Instagram, has transformed individuals' perception of reality; truth has been reduced to individual preferences, and fake realities shaped by media content have become widespread. In this context, this study aims to reveal that the forms of representation produced by social media influencers in the post-truth era, when evaluated within the framework of Adorno's concept of the culture industry, serve the purpose of transforming individuals' perception of social reality and producing false consciousness. The example of Dilan Polat, a person associated with illegal actions, yet receiving intense interest and support, demonstrates that individuals act with an irrational consciousness rather than critical reason. In this study, the Frankfurt School's concept of the culture industry will be used, based on Adorno's culture industry. It will also question how the post-truth era affects individuals. The study's basic assumptions include the claim that digitalization has transformed the concepts of reality and truth, weakened individuals' rational thinking abilities and skills, produced alternative realities through the media, and created and reinforced a false consciousness in individuals. In this regard, semi-structured interview will be used as a qualitative data collection technique. The study will analyze the comments of individuals who follow and do not follow Dilan Polat on Instagram, a social media platform. Thus, it will be examined in detail how Dilan Polat, as a social media influencer, shapes individuals' perception of truth.