Habib Bektaş'ın romanları ve hikâyeleri üzerine bir inceleme
A study on the novels and short stories of Habib Bektaş
  1. Tez No: 991441
  2. Yazar: ALEYNA UZUNBOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göçler, Hikaye, Roman, Tema, Migrations, Story, Novel, Theme
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarlarından Habib Bektaş'ın romanlarına ve hikâyelerine odaklanmaktadır. Habib Bektaş; roman, hikâye, tiyatro, şiir alanlarında eser veren, üretken ve çok yönlü bir yazardır. Ayrıca Türk-Alman Göçmen edebiyatı denildiğinde öne çıkan kalemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Almanya'da tanınan, saygınlık kazanmış ve ödüllere değer görülmüş bir yazar olmasına karşın, Türk Dili ve Edebiyatı sahasında kendisine odaklanan bağımsız bir akademik çalışma bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu araştırmanın temel amacı, söz konusu eksikliği gidermek ve Habib Bektaş'ın edebî kişiliğini çok yönlü biçimde değerlendirmektir. Bu çalışma, yazarın yetişkin dört romanı ve sekiz hikâye kitabı merkeze alınarak hazırlanmış olup toplamda sekiz bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, roman türünün gelişimi ve çalışmanın amacı ile yöntemi hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölüm, Habib Bektaş'ın hayatı, sanat anlayışı ve eserlerine ayrılmıştır. Üçüncü bölümde, romanların tanıtımı yapılmış; ardından yapısal özellikleri üzerinden çözümlemelere yer verilmiştir. Dördüncü bölüm, romanların tematik açıdan değerlendirilmesini içermektedir. Beşinci bölümde, yazarın sekiz hikâye kitabı yapı bakımından incelenmiş; toplam 123 hikâye tek tek çözümlenmiştir. Yazarın toplam yedi öyküsü, yapısal ve içeriksel özellikleri nedeniyle“küçürek öykü”kategorisi altında değerlendirilmiştir. Altıncı bölüm, hikâyelerin tematik analizlerine ayrılmıştır. Yedinci bölümde, yazarın Gölge Kokusu adlı romanının Eylül Fırtınası ismiyle sinemaya uyarlanması bağlamında elde edilen bulgular ele alınmıştır. Sekizinci ve sonuç bölümünde, çalışma süresince elde edilen temel bulgular özetlenmektedir. Bununla birlikte dokuzuncu bölümde ise, yazarla yapılmış birebir röportaj ve Aziz Nesin'in Bana Bir Şiir Oku Hamriyanım romanı hakkındaki düşünceleri ayrı bir başlık altında ele alınmıştır. Son olarak ise, diğer yazar ve eleştirmenlerin Habib Bektaş'a ilişkin değerlendirmelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the novels and short stories of Habib Bektaş, one of the prominent authors of contemporary Turkish literature. Habib Bektaş is a productive and versatile writer who has produced works in the genres of novel, short story, theatre, and poetry. He is also regarded as one of the leading figures of Turkish-German migrant literature. Although he is a well-known, respected, and award-winning author in Germany, it has been observed that there is no independent academic study devoted to him within the field of Turkish Language and Literature. The main purpose of this research is to address this deficiency and to evaluate Habib Bektaş's literary identity from a multidimensional perspective. This study has been prepared by focusing on the author's four novels written for adults and his eight short-story collections, and it consists of eight chapters in total. The introduction provides general information about the development of the novel genre as well as the aim and methodology of the study. The second chapter is devoted to Habib Bektaş's life, artistic understanding, and works. The third chapter presents the novels and then offers analyses based on their structural features. The fourth chapter includes a thematic evaluation of the Novels. In the fifth chapter, the author's eight short-story collections are examined structurally, and a total of 123 stories are analysed individually. Seven of the author's stories are evaluated under the category of“minimalist fiction (küçürek öykü)”due to their structural and thematic characteristics. The sixth chapter is allocated to the thematic analyses of the short stories. The seventh chapter discusses the findings obtained in the context of the adaptation of the author's novel Gölge Kokusu into the film titled Eylül Fırtınası. In the eighth and final chapter, the main findings obtained throughout the study are summarized. In addition, the ninth chapter presents a one-to-one interview conducted with the author and examines Aziz Nesin's thoughts on the novel Bana Bir Şiir Oku Hamriyanım under a separate heading. Finally, the evaluations of other authors and critics regarding Habib Bektaş are included.