Türkiye inşaat sektöründe çalışma sermayesi yönetimi ve kârlılık performanslarının çok kriterli karar verme yöntemleri ile karşılaştırılması
A comparative analysis of working capital management and profitability performance in the turkish construction sector using multi-criteria decision-making methods
  1. Tez No: 991444
  2. Yazar: MURAT KERİM ERTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA COŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, Kar, İnşaat sektörü, İşletme sermayesi, İşletme sermayesi yönetimi, İstanbul Stock Exchange, Profit, Construction sector, Working capital, Working capital management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların çalışma sermayesi yönetimi ve kârlılık performanslarının göreli durumunu analiz etmektedir. Çalışma sermayesi yönetimi, işletmelerin finansal yönetim fonksiyonlarının önemli bir bileşeni olup, firmaların kısa vadeli yükümlülüklerini karşılayabilme, faaliyetlerini kesintisiz sürdürebilme ve finansal istikrar sağlama açısından kritik bir role sahiptir. Çalışmada, ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip olan inşaat sektörü ele alınmış; çalışmada Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören ve projeye dayalı iş modeliyle faaliyet gösteren 9 inşaat şirketi incelenmiştir. Firmaların çalışma sermayesi yönetimi ve kârlılık göreli performanslarını karşılaştırmalı olarak değerlendirmek amacıyla Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden TOPSIS ve Gri İlişkisel Analiz kullanılmıştır. Sıralama analizinden elde edilen sonuçlar, çalışma sermayesi yönetimi açısından daha yüksek etkinlik sergileyen firmaların, kârlılık göstergeleri bakımından da daha üst sıralarda yer alma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Bu bulgu, çalışma sermayesi yönetimi performansı ile kârlılık arasında doğrudan bir nedensel ilişkiyi ima etmekten ziyade, iki performans boyutu arasında benzer yönelimlerin ve göreli bir uyumun varlığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the relative performance of working capital management and profitability of firms operating in the construction sector in Türkiye. Working capital management constitutes an essential component of financial management, playing a critical role in firms' ability to meet short-term obligations, sustain operational continuity, and maintain financial stability. In this study, the construction sector, which holds a significant position in the national economy, is examined. The sample consists of nine construction companies listed on Borsa Istanbul (BIST) that operate under a project-based business model. In order to comparatively evaluate firms' working capital management and profitability performance, a Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) method is employed. The results obtained from the ranking analysis indicate that firms exhibiting higher efficiency in working capital management tend to rank higher in terms of profitability indicators as well. This finding suggests the existence of similar tendencies and relative alignment between working capital management performance and profitability, rather than implying a direct causal relationship.