Türkiye Türkçesinde dolaylama
Periphrase in Turkish
  1. Tez No: 991445
  2. Yazar: TUNAHAN KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN PEKACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil bilgisi-sözcük türleri, Sosyodilbilim, Söz varlığı, Sözcük bilgisi, Toplumdilbilim, Şekil bilgisi, Grammar-word types, Sociolinguistic, Vocabulary, Word knowledge
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye Türkçesinde dolaylamayı dil bilimsel ve işlevsel yönleriyle ele almayı amaçlamaktadır. Dolaylama, bir kavram veya varlığın doğrudan adlandırılması yerine anlatıma etkileyicilik, anlatımda tasarruf veya örtüklük kazandıracak biçimde dolaylı yollarla ifade edilmesi olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada dolaylama; tek kelimenin birden çok sözcükle anlatılmasıyla sınırlandırılmamış, tek birimden oluşan varlık ve kavramlar da incelenmiştir. Dolaylamanın örtmece, tabu, argo, kötü adlandırma ve politik doğruculuk gibi alanlarla ilişkisi irdelenmiş, özellikle örtmecenin dolaylamanın alt başlığı olarak değerlendirilmesi gerektiği savunulmuştur. Bunun yanında dolaylamanın ad aktarması, benzetme, eğretileme ve kinaye gibi söz sanatlarıyla olan ilişkisi de ortaya konmuştur. Çalışmada ortak hafıza ve bağlamın, dolaylamanın çözümlenmesindeki belirleyici rolü vurgulanmış ve aynı ifadenin farklı bağlamlarda ayrı varlık veya kavramı karşıladığı belirtilmiştir. Güncel Türkçe Sözlük başta olmak üzere günlük dil ve medya kaynaklarından derlenen örnekler; cins adları, özel adlar, kelime türü ve şekil bilgisi açısından sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine periphrasis in Turkish from linguistic and functional perspectives. Periphrasis is considered as the indirect expression of a concept or entity through alternative means in order to enhance expressiveness, achieve economy of expression, or provide implicitness, rather than naming it directly. In this study, periphrasis is not limited to the use of multiple words to describe a single linguistic unit; entities and concepts consisting of a single unit are also examined. The relationship of periphrasis with such domains as euphemism, taboo, slang, dysphemism, and political correctness is investigated, and it is argued in particular that euphemism should be regarded as a subcategory of periphrasis. In addition, the connections between periphrasis and figures of speech such as metonymy, simile, metaphor, and irony are also demonstrated. The study emphasizes the decisive role of collective memory and context in the interpretation of periphrasis, noting that the same expression may refer to different entities or concepts in different contexts. Examples compiled primarily from the Current Turkish Dictionary as well as from everyday language and media sources are classified in terms of common nouns, proper nouns, word classes, and morphological structure.