Effect of the dielectric constant of the medium on the micellization properties of an ionic surfactant in the presence of electrolyte
Elektrolit varlığında iyonik bir sürfaktanın miselleşme özellikleri üzerine ortamın dielektrik sabitinin etkisi
  1. Tez No: 991464
  2. Yazar: LEİLA BENZAOUİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dielektrik sabiti, Dielectric constant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Katyonik dodesiltrimetilamonyum bromür (DTMABr) sürfaktanının miselleşme özellikleri, polar organik çözücüler/su karışımlarında bazı elektrolitlerin varlığında ve yokluğunda çalışılmıştır. Seçilen elektrolitler, katyonları miseller arası bölgede (Gouy-Chapman veya difüz tabaka) yerleşmeyi tercih eden LiBr, NaBr, KBr, RbBr ve CsBr ile anyonları Stern tabakasında misel yüzeylerine bağlanma eğiliminde olan KF ve KCl'dir. Bu iyonların bazıları kozmotropik davranış sergilerken, diğerleri kaotropik davranışa sahiptir. Yığın çözeltinin dielektrik sabitinin etkisi, çözeltilerdeki polar organik çözücüler etilen glikol (EG) ve formamit (FA) konsantrasyonlarını değiştirerek de araştırılmıştır. Miselleşme parametreleri (miselleşme Gibbs enerjisi, ∆𝐺𝑚𝑖𝑐, karşıt iyon miselden ayrışma derecesi, α, ve karşıt iyon misele bağlanma derecesi, β), elektriksel iletkenlik ölçümlerinden belirlendi. Zeta potansiyel ölçümleri, miseller etrafındaki katmanların kalınlığındaki değişim hakkında bazı değerli bilgiler elde etmek için yapıldı. Ortalama misel çapları, küçük açılı X-ışını saçılımı ölçümlerinden belirlendi. Tüm sonuçlar, hem iyonik türler arasındaki spesifik etkileşimlerin hem de ortamın dielektrik sabitinin, sürfaktanların miselleşme özellikleri üzerinde önemli etkilere sahip olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Micellization properties of cationic dodecyltrimethylammonium bromide (DTMABr) surfactant were studied in the absence and presence of some electrolytes in polar organic solvents/water mixtures. The selected electrolytes were LiBr, NaBr, KBr, RbBr, and CsBr, whose cations prefer to be located in the intermicellar region (Gouy-Chapman or diffuse layer), and KF and KCl, whose anions tend to be bound to the micelle surfaces in the Stern layer. While some of those ions exhibit kosmotropic behaviour, others have chaotropic behaviour. The effect of the dielectric constant of the bulk solution was also investigated by varying the polar organic solvents ethylene glycol (EG) and formamide (FA) concentrations in the solutions. The micellization parameters (micellization Gibbs energy, ∆𝐺𝑚𝑖𝑐 , degree of counterion from micelle, α, and degree of counterion binding to micelle, β) were evaluated from electrical conductivity measurements. Zeta potential measurements were performed to find some valuable information about the change in thickness of the layers around the micelles. The average micelle diameters were determined from Small-angle X-ray scattering measurements. All results indicated that both the specific interactions between ionic species and the dielectric constant of the medium have crucial effects on the micellization properties of surfactants.