Arum rupicola var. rupicola (Araceae)'dan elde edilen ekstraktların biyolojik aktivitlerinin belirlenmesi
Determination of biological activities of extracts obtained from Arum rupicola var. rupicola (Araceae)
  1. Tez No: 991463
  2. Yazar: SELİM CAN KAMALAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA NUR ŞİMŞEK SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, Arum rupicola var. rupicola, Moleküler kenetleme, Sitotoksisite, Antimicrobial activity, Arum rupicola var. rupicola, Molecular docking, Cytotoxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde kanser ve antimikrobiyal direnç gibi küresel sağlık sorunlarına karşı yeni tedavi ajanlarının keşfi büyük önem taşımaktadır. Tıbbi bitkiler, zengin biyoaktif bileşik içerikleriyle bu keşif sürecinde değerli bir kaynak oluşturmaktadır. Bu tez çalışması ile ülkemizde doğal olarak yetişen Arum rupicola var. rupicola (Araceae)'nin farklı kısımlarından elde edilen ekstraktlar ile biyoaktivite çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca analitik teknikler kullanılarak fitokimyasal profilleme yapılmış ve in silico yöntem olan moleküler kenetlenme ile deneysel veriler de bilgisayar destekli olarak yorumlanmıştır. Biyoaktivite çalışmaları kapsamında antioksidan, antimikrobiyal ve sitotoksisite çalışmaları yapılmıştır. Fitokimyasal profilleme ile tespit edilen bileşiklerle de kanser yolaklarında görev alan ve mikroorganizma yaşamında önemli hücresel mekanizmalarla ilişkili hedef proteinlere karşı bağlanma afiniteleri moleküler kenetlenme yöntemiyle araştırılmıştır. Sonuçlar, bitkinin farklı kısımlarının fitokimyasal profillerinde farklılıklar olduğunu ve buna bağlı olarak ekstraktların değişken biyoaktivitelere sahip olduğunu göstermiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda Arum ekstraktlarının çeşitli biyoaktivitelerinin ortaya konmuş olması, bundan sonra yapılacak biyolojik/farmakolojik etkinlik çalışmalarına katkı sağlayacaktır. Bu çalışma ile bitkisel preparatların ve/veya ekstraktların potansiyellerinin önemi bir kez daha ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the discovery of new therapeutic agents against global health problems such as cancer and antimicrobial resistance is of great importance. Medicinal plants constitute a valuable resource in this discovery process with their rich bioactive compound contents. In this thesis study, bioactivity studies were conducted with extracts obtained from different parts of Arum rupicola var. rupicola (Araceae), which grows naturally in our country. Furthermore, phytochemical profiling was performed using analytical techniques, and experimental data were also interpreted computationally via molecular docking, which is an in silico method. Within the scope of bioactivity studies, antioxidant, antimicrobial, and cytotoxicity studies were conducted. With the compounds detected via phytochemical profiling, binding affinities against target proteins involved in cancer pathways and associated with important cellular mechanisms in microorganism life were investigated using the molecular docking method. The results showed that there were differences in the phytochemical profiles of different parts of the plant, and consequently, the extracts possessed variable bioactivities. In line with the obtained data, the demonstration of various bioactivities of Arum extracts will contribute to biological/pharmacological activity studies to be conducted hereafter. With this study, the importance of the potentials of herbal preparations and/or extracts has been demonstrated once again.