İzole koroner ektazili hastalardaparaoksonaz enzim aktivitesi
Paraoxonase enzyme activity in patients with isolated coronary artery ectasia
  1. Tez No: 991472
  2. Yazar: VEDAT ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL YEŞİLÇİMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter ektazisi, Paraoksonaz-1, Oksidatif stres, HDL, Ateroskleroz, Koroner anjiyografi, Coronary artery ectasia, Paraoxonase-1, Oxidative stress, HDL, Atherosclerosis, Coronary angiography
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Paraoksonaz-1 (PON1), HDL ile ilişkili, antioksidan ve antiaterojenik özelliklere sahip bir enzimdir. Koroner arter hastalığında (KAH) PON1 aktivitesinin azaldığı gösterilmiş olmakla birlikte, izole koroner arter ektazisi (KAE) ile ilişkisi net değildir. Bu çalışmada izole KAE ile serum PON1 aktivitesi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya koroner anjiyografi sonucunda izole KAE saptanan 30 hasta ile normal koroner arter yapısına sahip 25 kontrol hastası dahil edildi. ≥%50 obstrüktif lezyonu olanlar, statin kullananlar ve metabolik hastalığı bulunanlar dışlandı. Serum PON1 aktivitesi, paraokson substratı kullanılarak spektrofotometrik yöntemle ölçüldü ve U/L olarak raporlandı. İstatistiksel analizlerde Student t testi ve Ki-kare testi kullanıldı; p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, diyabetes mellitus, hipertansiyon, sigara ve alkol kullanımı açısından anlamlı fark saptanmadı. Lipid profilleri benzerdi. PON1 aktivitesi izole KAE grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu (127,7±51,0 U/L vs 174,5±76,9 U/L; p=0,013). Sigara kullanan hastalarda PON1 aktivitesi anlamlı olarak daha düşüktü (p=0,03). Hipertansiyon, diyabet ve alkol kullanımı ile PON1 aktivitesi arasında anlamlı ilişki izlenmedi. Sonuç: İzole koroner arter ektazili hastalarda PON1 aktivitesi anlamlı olarak düşüktür. Bu bulgu, KAE'nin patogenezinde oksidatif stres ve inflamatuvar mekanizmaların rol oynayabileceğini düşündürmektedir. PON1 aktivitesi, KAE için potansiyel bir biyokimyasal belirteç olabilir. Daha geniş örneklemli çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Background: Paraoxonase-1 (PON1) is a high-density lipoprotein (HDL)-associated enzyme with antioxidant and antiatherogenic properties. Although reduced PON1 activity has been demonstrated in coronary artery disease (CAD), its relationship with isolated coronary artery ectasia (CAE) remains unclear. This study aimed to evaluate the association between isolated CAE and serum PON1 activity. Methods: Thirty patients with isolated CAE (defined as ≥1.5-fold dilatation of a coronary segment without ≥50% stenosis) and 25 subjects with angiographically normal coronary arteries were enrolled. Patients with obstructive coronary lesions, statin use, significant valvular disease, cardiomyopathy, or metabolic disorders were excluded. Serum PON1 activity was measured spectrophotometrically using paraoxon as substrate and expressed in U/L. Statistical comparisons were performed using Student's t-test and chi-square analysis, with p<0.05 considered significant. Results: There were no significant differences between groups regarding age, sex, diabetes mellitus, hypertension, smoking, alcohol use, or lipid profiles. Serum PON1 activity was significantly lower in the isolated CAE group compared with controls (127.7±51.0 U/L vs 174.5±76.9 U/L; p=0.013). Smoking was associated with reduced PON1 activity (p=0.03), whereas hypertension, diabetes, and alcohol consumption showed no significant association. Conclusion: Serum PON1 activity is significantly reduced in patients with isolated coronary artery ectasia. These findings suggest that oxidative stress and impaired antioxidant defense mechanisms may contribute to the pathogenesis of CAE. PON1 may serve as a potential biochemical marker in isolated CAE; however, larger prospective studies are warranted.