Sıçanlarda Levofloksasin ile oluşturulan karaciğer hasarı üzerine naringin'i etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of naringin on Levofloxacin-induced liver damage in rats
- Tez No: 991481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Levo, Naringin, Hepatotoksisite, Oksidatif stres, Apoptozis, Levofloxacin, Naringin, Hepatotoxicity, Oxidative stress, Apoptosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Levofloksasin (Levo), geniş antibakteriyel spektrumu nedeniyle klinik uygulamada yaygın olarak kullanılan bir florokinolon olmakla birlikte, oksidatif stres artışı ve apoptoz mekanizmaları üzerinden karaciğerde ciddi toksisiteye yol açabilmektedir. Bu çalışma antioksidan özellikleri güçlü olan flavonoidlerden naringinin (NRG), oksidatif stres ve inflamatuar süreçleri baskılayarak Levo'nun neden olduğu karaciğer hasarına karşı etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 35 adet Wistar albino sıçan Kontrol, NRG, Levo, Levo+NRG50 ve Levo+NRG100 gruplarına ayrılmış ve 14 gün boyunca ilgili tedaviler uygulanmıştır. Toksisite ve koruyucu etkiler, karaciğer fonksiyon testleri (ALT–AST) , oksidatif stres belirteçleri (MDA, GSH, GPx, SOD, CAT), Nrf2–HO-1 antioksidan yanıtı, NF-κB ve ilişkili proinflamatuar sitokinler (TNF-α, IL-1β), apoptozis belirteçleri (Caspase-3, Bax, Bcl-2), endoplazmik retikulum stres göstergeleri (PERK, GRP78, ATF-6), otofaji belirteçleri (Beclin-1, LC3A/B) ile hücre yenilenmesi ve proliferasyon göstergeleri (Cyclin-D1, Wnt-3a, Dvl-2) değerlendirilmiştir. Gen ekspresyon düzeyleri, kantitatif gerçek zamanlı PCR (qRT-PCR) kullanılarak belirlendi, doku hasarı ve protein lokalizasyonu ise histopatolojik inceleme (H&E boyama) ve immünohistokimyasal analizler ile değerlendirildi. Bulgular: NRG, ALT, AST, MDA, inflamasyon (NF-κB, TNF-α, IL-1β), apoptoz (Caspase-3, Bax), ER stresi (PERK, GRP-78, ATF-6) ve otofaji (Beclin-1, LC3A, LC3B) belirteçlerini azalttı ve ayrıca GSH, SOD, CAT, GPx, Nrf-2, HO-1 ve Wnt-3a, Cyclin-D1, Dvl-2 düzeylerini artırarak hepatoprotektif etkisini gösterdi. Histopatolojik bulgular ve immünohistokimyasal Caspase-3 boyaması da NRG ile önemli bir iyileşme gösterdi. Sonuç: Naringinin, Levo kaynaklı karaciğer hasarında oksidatif stresin azaltılması, inflamatuar sinyallerin baskılanması, hücresel ölüm mekanizmalarının kontrol edilmesi ve ER stresinin hafifletilmesi yoluyla belirgin hepatoprotektif etki gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Naringin on Levofloxacin-İnduced Liver Damage in Rats Aim: Levofloxacin (Levo) is a fluoroquinolone widely used in clinical practice due to its broad antibacterial spectrum; however, it may lead to severe hepatotoxicity through mechanisms involving increased oxidative stress and apoptosis. This study aimed to investigate whether naringin (NRG), a flavonoid with strong antioxidant properties, exerts protective effects against Levo-induced liver injury by suppressing oxidative stress and inflammatory processes. Materials and Methods: Thirty-five Wistar albino rats were divided into five groups: Control, NRG, Levo, Levo+NRG50, and Levo+NRG100. The respective treatments were administered for 14 days. Toxicity and potential protective effects were evaluated using liver function tests (ALT–AST), oxidative stress biomarkers (MDA, GSH, GPx, SOD, CAT), the Nrf2–HO-1 antioxidant response, NF-κB–related pro-inflammatory cytokines (TNF-α, IL-1β), apoptosis markers (Caspase-3, Bax, Bcl-2), endoplasmic reticulum (ER) stress markers (PERK, GRP78, ATF-6), autophagy markers (Beclin-1, LC3A/B), and indicators of cell regeneration and proliferation (Cyclin-D1, Wnt-3a, Dvl-2). Gene expression levels were quantified by real-time PCR (qRT-PCR), while tissue damage and protein localization were assessed through histopathological examination (H&E staining) and immunohistochemical analyses. Results: NRG significantly reduced ALT, AST, MDA levels, inflammation markers (NF-κB, TNF-α, IL-1β), apoptosis indicators (Caspase-3, Bax), ER stress markers (PERK, GRP-78, ATF-6), and autophagy markers (Beclin-1, LC3A, LC3B). In parallel, NRG increased antioxidant parameters (GSH, SOD, CAT, GPx), enhanced the Nrf-2 and HO-1 response, and upregulated Wnt-3a, Cyclin-D1, and Dvl-2, demonstrating its hepatoprotective potential. Histopathological findings and immunohistochemical Caspase-3 staining further confirmed significant improvement with NRG treatment. Conclusion: Naringin exhibited a pronounced hepatoprotective effect against Levofloxacin-induced liver injury by reducing oxidative stress, suppressing inflammatory signaling, modulating apoptosis, and alleviating ER stress.