İzatin temelli yeni hibrit moleküllerin sentezi ve antikanser etkilerinin değerlendirilmesi
Synthesis of new hybrid molecules based on isatin and evaluation of their anticancer effects
- Tez No: 991480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Bioengineering, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, Mide kanseri, Organik kimya, Anticancer, Organic chemistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, indolin-2,3-dion (izatin) çekirdeği üzerine kurulu yeni açil tiyoüre hibrit türevlerinin tasarımı, sentezi, karakterizasyonu ve antikanser aktivitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında izatin halkası üzerinde altı farklı substitüent taşıyan türevlerden başlanarak toplam 31 ara ürün (1a–f, 2a–o ve 3a–j) sentezlenmiş; bu ara ürünlerin sekiz farklı asit klorüründen elde edilen açil izotiyosiyanatlarla reaksiyonu sonucunda 40 yeni izatin temelli açil tiyoüre bileşiği (4a–u ve 5a–s) elde edilmiştir. Böylece elektronik, sterik ve polar yapı çeşitliliğini yansıtan geniş bir hibrit molekül kütüphanesi oluşturulmuştur. Sentezlenen bileşiklerin yapısal doğrulamaları HRMS, ¹H-NMR, ¹³C-APT NMR ve FT-IR gibi organik kimyada yaygın olarak kullanılan analiz yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. İzatin çekirdeğine, hidrazid ara ürünlerine ve açil tiyoüre fonksiyonelliğine ait karakteristik sinyallerin tüm serilerde tutarlı şekilde gözlenmesi, oluşturulan hibrit yapıların kimyasal bütünlüğünü doğrulamıştır. Biyolojik değerlendirmelerde, sentezlenen molekül kütüphanesi HGC-27 mide kanseri, MCF-7 meme kanseri ve sağlıklı hTERT hücre hatlarında incelenmiştir. Özellikle 5c, 5e, 5g ve 5s bileşikleri HGC-27 hücrelerinde belirgin sitotoksik etki göstermiş; MCF-7 hattında yapılan doz-yanıt çalışmalarında bu bileşiklerin 13–17 µM aralığında IC₅₀ değerleri sergilediği belirlenmiştir. Aynı bileşiklerin hTERT hücrelerinde çok daha yüksek IC₅₀ değerleri göstermesi, seri içinde seçici toksisite profili bulunduğunu ortaya koymuştur. Hesaplamalı çalışmalar, özellikle 5g bileşiğinin PI3K, AKT1 ve mTOR proteinlerine karşı en uygun bağlanma geometrisine sahip olduğunu ve ATP bağlanma bölgesindeki kritik etkileşimleri taklit ettiğini göstermiştir. Docking ve MM-GBSA analizleri, deneysel verilerle uyumlu olarak yapı–aktivite ilişkisini desteklemiştir. Sonuç olarak, izatin tabanlı açil tiyoüre hibritleri, kimyasal olarak başarıyla sentezlenebilen, yapısal olarak doğrulanabilen ve özellikle mide kanseri hücrelerine karşı seçici sitotoksik potansiyele sahip bileşikler olarak belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular, bu hibrit yapılar üzerinde ileri mekanistik incelemeler ve potansiyel in vivo değerlendirmeler için güçlü bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the design, synthesis, characterization, and anticancer evaluation of novel acyl thiourea hybrids based on the indoline-2,3-dione (isatin) scaffold were undertaken. Starting from six differently substituted isatin derivatives, a total of 31 intermediate compounds (1a–f, 2a–o, and 3a–j) were synthesized. Subsequent reaction of these intermediates with acyl isothiocyanates obtained from eight different acid chlorides led to the preparation of 40 new isatin-based acyl thiourea derivatives (4a-u and 5a-s). This strategy provided a structurally diverse hybrid library enabling the exploration of electronic, steric, and polarity-driven structure–activity relationships. Structural elucidation of the synthesized compounds was performed using analytical techniques commonly employed in organic and medicinal chemistry, including HRMS, ¹H-NMR, ¹³C-APT NMR, and FT-IR spectroscopy. Characteristic spectral features of the isatin core, hydrazide intermediates, and acyl thiourea moieties were consistently observed across the series, confirming the structural integrity of the hybrid molecules. The biological activity of the compound library was evaluated in HGC-27 gastric cancer, MCF-7 breast cancer, and healthy hTERT cell lines. Among the tested derivatives, 5c, 5e, 5g, and 5s exhibited pronounced cytotoxic effects against HGC-27 cells. Dose–response studies in the MCF-7 cell line yielded IC₅₀ values in the range of 13–17 μM, whereas significantly higher IC₅₀ values in the hTERT cell line suggested a favorable cancer-selective toxicity profile. Computational studies further supported the experimental findings. Docking and MM-GBSA analyses demonstrated that compound 5g displayed the most favorable binding orientation toward PI3K, AKT1, and mTOR, reproducing key interactions within the ATP-binding sites. These results were consistent with the observed biological activity and reinforced the proposed structure–activity relationship. Collectively, the findings of this study highlight that isatin-based acyl thiourea hybrids can be efficiently synthesized, structurally validated, and exhibit selective cytotoxicity, particularly against gastric cancer cells. The promising biological profile of these molecules provides a strong foundation for further mechanistic investigations and potential in vivo evaluations.