Osteomyelit görüntüleme ve tedavisinde kullanılmak üzere radyoişaretli fusidik asit ve levofloksasin içeren lipozom formülasyonlarının geliştirilmesi ve etkinliğinin izlenmesi
Development and monitoring of liposome formulations containing radiolabeled fusidic acid and levofloxacin for use in imaging and treatment of osteomyelitis
- Tez No: 999735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE SİLİNDİR GÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Fusidik asit, Galyum, Levofloksasin, Lipozomlar, Osteomiyelit, Fusidic acid, Gallium, Levofloxacin, Liposomes, Osteomyelitis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyofarmasi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyofarmasi Bilim Dalı
Özet
Taş A., Osteomyelit Görüntüleme ve Tedavisinde Kullanılmak Üzere Radyoişaretli Fusidik Asit ve Levofloksasin İçeren Lipozom Formülasyonlarının Geliştirilmesi ve Etkinliğinin İzlenmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Radyofarmasi Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2026. Osteomyelit, kemik dokusunun iltihaplanarak şişmesi ile meydana gelen bir hastalıktır. Diğer enfeksiyon modelleri ile kıyaslandığında osteomyelit tanı ve etkili tedavisi konusunda zorluklar yaşanmaktadır. Tanıda laboratuvar testleri, mikrobiyolojik analiz ve radyolojik görüntüleme teknikleri kullanılır. Antibiyotiklerin ilaç taşıyıcı sistemler ile uygulanması hem çok düşük konsantrasyonlarda tedavi etkinliği sağlanmasını, hem de yan etkilerin belirgin biçimde azalmasını sağlarken, iki farklı ilacın kombine şekilde uygulanmasına da olanak sağlamaktadır. En çok kullanılan sistemlerden olan lipozomal sistemlerin ilaçların biyoyararlanımını artırması, hedef dokuya özgü spesifik ilaç taşıyabilmesi, biyoumyumlu ve non-toksik olmaları gibi avantajları bulunmaktadır. Çalışma kapsamında, osteomyelit teşhis ve tedavisi için yapısında kombine ilaç olarak Fusidik asit ve Levofloksasin içeren, DOTA-Bn-DSPE senteziyle Galyum-68 (68Ga) ile işaretlenmiş, DPPE-Asp konjugasyonu ile kemiğe aktif hedeflendirilen, PEGlenmiş, nanoboyutlu teranostik lipozomlar formüle edilmiş, karakterizasyonu, in vitro stabilitesi ve in vitro antimikrobiyal aktivitesi ve in vivo etkiliği değerlendirilmiştir. Asp-Lipo/LEV/FA lipozomları nano boyutta (220,31±2,40 nm) geliştirilmiş ve yeterli enkapsülasyon verimlilikleri (LEV için %8,62±1,27 ve FA için %31,20±2,04) elde edilmiştir. En yüksek 68Ga işaretleme verimi Asp-Lipo/LEV/FA için 60°C, pH 4,5 ve 5 dakikada elde edilmiştir. Tüm lipozomlar 4°C'de 30 gün boyunca stabil kalmıştır. Asp-Lipo/LEV/FA, hem E. coli hem de S. aureus suşları için Lipo/LEV/FA ve tek ilaç yüklü lipozomlara kıyasla anlamlı derecede daha düşük MIK değerleri göstermiştir. Osteomyelit oluşturulan sıçanlarda gerçekleştirilen MikroPET/BT görüntüleme ve biyodağılım çalışması sonucunda 68Ga-işaretli Asp-Lipo/LEV/FA'nın 68Ga-işaretli Lipo/LEV/FA formülasyonlarından daha fazla tutulum gösterdiği ve tedavi etkinliği olarak LEV/FA çözeltisinden daha etkili olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, 68Ga-işaretli Asp-Lipo/LEV/FA ve 68Ga-işaretli Lipo/LEV/FA'nın osteomyelit görüntüleme ve tedavisinde kullanılabilme potansiyeli gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Taş A., Development and Evaluation of Radiolabeled Liposomal Formulations Containing Fusidic Acid and Levofloxacin for Imaging and Treatment of Osteomyelitis, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Radiopharmacy Doctoral Programme, Doctoral Thesis, Ankara, 2026. Osteomyelitis is a disease characterized by inflammation and swelling of bone tissue. Compared to other infection models, significant challenges are encountered in the diagnosis and effective treatment of osteomyelitis. Laboratory tests, microbiological analyses, and radiological imaging techniques are used in the diagnosis. The administration of antibiotics using drug delivery systems enables therapeutic efficacy at very low concentrations while significantly reducing side effects and allowing the combined delivery of two different drugs. Liposomal systems, one of the most widely used delivery platforms, offer advantages such as enhanced bioavailability of drugs, the ability to specifically target tissues, and being biocompatible and non-toxic. Within the scope of this study, PEGylated, nanosized theranostic liposomes actively targeted to bone via DPPE-Asp conjugation and radiolabeled with Gallium-68 (⁶⁸Ga) through DOTA-Bn-DSPE synthesis were formulated for the diagnosis and treatment of osteomyelitis. These liposomes co-encapsulated fusidic acid and levofloxacin as a combined drug therapy, and their characterization, in vitro stability, in vitro antimicrobial activity, and in vivo efficacy were evaluated. Asp-Lipo/LEV/FA liposomes were developed in the nanoscale range (220.31 ± 2.40 nm) and showed encapsulation efficiencies (8.62 ± 1.27% for levofloxacin and 31.20 ± 2.04% for fusidic acid). The highest ⁶⁸Ga radiolabeling efficiency for Asp-Lipo/LEV/FA was obtained at 60 °C, pH 4.5, within 5 minutes. All liposomal formulations remained stable at 4 °C for 30 days. Asp-Lipo/LEV/FA demonstrated significantly lower minimum inhibitory concentration (MIC) values against both E. coli and S. aureus strains compared to Lipo/LEV/FA and single-drug-loaded liposomes. 68Ga-labeled Asp-Lipo/LEV/FA showed greater uptake than 68Ga-labeled Lipo/LEV/FA formulations and was more effective in terms of treatment efficacy than the LEV/FA solution due to MicroPET/CT imaging and biodistribution studies. In conclusion, both 68Ga-labeled Asp-Lipo/LEV/FA and 68Ga-labeled Lipo/LEV/FA have potential for use in the imaging and treatment of osteomyelitis.