Meme kanseri hastalarında neoadjuvan tedaviye yanıtı öngörmede CD8/NK hücreleriyle ilişkili çözünür ürünlerin rolü
The role of soluble products associated with CD8/NK cells in predicting response to neoadjuvant therapy in breast cancer patients
- Tez No: 991485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK OĞUZ İDİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Albumin, Granülisin, Meme Kanseri, Neoadjuvan Tedavi, CD8/NK, prediktif, TNF-α, Granzim A, Granzim B, Perforin, Albumin, Granulysin, Breast Cancer, Neoadjuvant Therapy, CD8/NK, Predictive, TNF-α, Granzyme A, Granzyme B, Perforin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, evre II ve III meme kanseri hastalarında neoadjuvan kemoterapiye verilen klinik yanıt ile CD8+ T hücreleri ve doğal öldürücü (NK) hücrelerle ilişkili çözünür sitokin ve sitotoksik moleküller arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde neoadjuvan kemoterapi kararı verilen, evre II–III invaziv duktal karsinom tanılı 46 hasta çalışmaya dahil edildi. Tedavi öncesinde alınan serum örneklerinde akım sitometrisi yöntemi kullanılarak IL-2, IL-4, IL-6, IL-10, IL-17A, TNF-α, sFas, sFasL, IFN-γ, Granzim A, Granzim B, Perforin ve Granülisin düzeyleri ölçüldü. Sekiz kürlük neoadjuvan kemoterapi sonrası tedavi yanıtı manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilerek hastalar yanıtsız, kısmi yanıtlı ve iyi klinik yanıtlı olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Tedaviye yanıt veren hastalarda tedavi öncesi granülisin ve albumin düzeyleri yanıtsız gruba kıyasla daha yüksek bulundu. Klinik yanıt derecesi arttıkça granülisin düzeylerinde pozitif yönlü bir ilişki gözlendi. Serum TNF-α düzeylerinin iyi klinik yanıtlı grupta kısmi yanıtlı hastalara göre daha düşük olduğu saptandı. Diğer çözünür moleküller ile tedavi yanıtı arasında anlamlı bir ilişki gösterilemedi. Sonuç: Granülisin ve albumin, meme kanseri hastalarında neoadjuvan tedaviye klinik yanıtı öngörmede invaziv olmayan, düşük maliyetli ve güçlü serolojik biyobelirteçler olarak öne çıkmaktadır. Özellikle granülisin düzeyinin yüksek olması, güçlü bir antitümöral sitotoksik kapasitenin ve başarılı tedavi yanıtının göstergesi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the relationship between clinical response to neoadjuvant chemotherapy and soluble cytokines and cytotoxic molecules associated with CD8+ T cells and natural killer (NK) cells in patients with stage II and III breast cancer. Materials and Methods: A total of 46 patients diagnosed with stage II–III invasive ductal carcinoma and scheduled for neoadjuvant chemotherapy at the General Surgery Clinic of University of Health Sciences Istanbul Training and Research Hospital were included in the study. Serum samples obtained prior to treatment were analyzed using flow cytometry to measure IL-2, IL-4, IL-6, IL-10, IL-17A, TNF-α, sFas, sFasL, IFN-γ, Granzyme A, Granzyme B, Perforin, and Granulysin levels. After eight cycles of neoadjuvant chemotherapy, treatment response was evaluated by magnetic resonance imaging, and patients were classified as non-responsive, partial responders, or those with a good clinical response. Results: Pre-treatment granulysin and albumin levels were higher in patients who responded to treatment compared to non-responders. A positive association was observed between increasing degree of clinical response and granulysin levels. Serum TNF-α levels were found to be lower in the good clinical response group compared to patients with a partial response. No significant association was identified between treatment response and other evaluated soluble molecules. Conclusion: Granulysin and albumin stand out as non-invasive, low-cost, and strong serological biomarkers in predicting clinical response to neoadjuvant therapy in breast cancer patients. In particular, elevated granulysin levels may be considered an indicator of strong antitumoral cytotoxic capacity and successful treatment response.