Metotreksat ile oluşturulan böbrek doku hasarına karşı Lactobacillus rhamnosus GG.'nin etkileri
Effects of Lactobacillus rhamnosus GG. against methotrexate-induced kidney injury
- Tez No: 991490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERTAN BORAN BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Metotreksat, Oksidatif stres, Methotrexate, Oxidative stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Metotreksat (MTX), çeşitli otoimmün hastalıkların ve malignitelerin tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir kemoterapötik ajandır. Ancak, uzun süreli kullanımı, başta böbrekler olmak üzere birçok organda oksidatif strese bağlı doku hasarına neden olabilir. Lactobacillus rhamnosus GG. (LGG), antioksidan ve antienflamatuvar özelliklere sahip olduğu gösterilmiş bir probiyotik mikroorganizmadır. Bu çalışma, MTX'in sıçanların böbrek dokularında neden olduğu oksidatif hasara karşı LGG'nin potansiyel koruyucu etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, rastgele seçilmiş dört gruba ayrılan 32 adet erkek Sprague-Dawley sıçanını içermektedir: kontrol grubu; 20 mg/kg tek doz intraperitonal MTX alan deney grubu; beş gün boyunca 1×10⁹ CFU/gün oral doz alan MTX+LGG1 grubu ve beş gün boyunca 5×10⁹ CFU/gün oral doz alan MTX+LGG5 grubu. Altıncı günde aç bırakılmış sıçanlar aneztezi altında kesildiler. Sıçanlardan kan ve böbrek doku örnekleri alındı. Doku örnekleri oksidatif stres, antioksidan savunma, iyon dengesi ve böbrek fonksiyon parametreleri açısından analiz edildi. MTX uygulaması, serum üre, ürik asit ve kreatinin düzeylerini, böbrek lipid peroksidasyonunu, reaktif oksijen türlerini, ileri okside protein ürünlerini, nitrik oksit ve hidroksiprolin düzeylerini önemli ölçüde artırırken, glutatyon düzeylerini düşürdü. Antioksidan enzimler olan katalaz, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz, glutatyon redüktaz, glutatyon-S-transferaz ile Na+/K+-ATPaz ve paraoksonaz aktiviteleri önemli ölçüde azalırken, laktat dehidrojenaz, karbonik anhidraz, ksantin oksidaz, miyeloperoksidaz ve arginaz aktiviteleri yükseldi. Bu etkiler, MTX grubuna düşük ve yüksek dozlarda LGG verildiğinde tersine döndü. Bulgular, LGG'nin MTX'in neden olduğu oksidatif böbrek hasarına karşı etkili bir biyokoruyucu ajan olabileceğini ve bu etkinin muhtemelen redoks dengesinin yeniden sağlanması ve membran bütünlüğünün korunmasıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Methotrexate (MTX) is a widely utilized chemotherapeutic agent in the treatment of various autoimmune diseases and malignancies. However, its prolonged utilization can result in tissue damage due to oxidative stress in multiple organs, primarily the kidneys. Lactobacillus rhamnosus GG. (LGG) is a probiotic microorganism that has been shown to possess antioxidant and anti-inflammatory properties. The present study was conducted with the objective of investigating the potential protective effects of LGG against oxidative damage to the rat kidney tissues induced by MTX. The current, study comprised 32 male Sprague-Dawley rats, which were divided into four groups of random selection: a control group; an experimental group receiving a single intraperitoneal dose of 20 mg/kg MTX; an MTX+LGG1 group receiving an oral dose of 1×10⁹ CFU/day for five days; and an MTX+LGG5 group receiving an oral dose of 5×10⁹ CFU/day for five days. On the sixth day, the fasted rats were euthanized under anesthesia. Blood and kidney tissue samples were collected from the rats. Tissue samples were analyzed for oxidative stress, antioxidant defense, ion balance, and kidney function parameters. MTX administration significantly increased serum urea, uric acid, and creatinine levels, renal lipid peroxidation, reactive oxygen species, advanced oxidized protein products, nitric oxide, and hydroxyproline levels, while decreasing glutathione levels. The antioxidant enzymes catalase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase, glutathione reductase, glutathione-S-transferase, and Na+/K+-ATPase, and paraoxonase activities decreased significantly, while lactate dehydrogenase, carbonic anhydrase, xanthine oxidase, myeloperoxidase, and arginase activities increased. These effects were reversed when low and high doses of LGG were administered to the MTX group. The findings suggest that LGG may be an effective bioprotective agent against MTX-induced oxidative kidney damage, and that this effect is likely related to the restoration of redox balance and the preservation of membrane integrity.