Sınıf öğretmenlerinin afet tutum ve hazır bulunuşluk düzeylerinin incelenmesi
Examination of primary school teachers' disaster attitudes and readiness levels
- Tez No: 991501
- Danışmanlar: PROF. DR. YURDAL DİKMENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Afet tutumu, hazırbulunuşluk düzeyi, sınıf öğretmeni, Disaster attitude, readness level, primary school teacher
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Sınıf öğretmenlerinin afete tutum ve hazırbulunuşluk düzeylerini belirlemek, eğitim ortamlarını güçlendirmek, öğrenci güvenliğini sağlamak ve eğitim sürekliliğini temin etmek için önemlidir. Araştırmalar, öğretmenlerin afetlere tepki verme ve kriz anında uygulayacakları stratejileri belirlemelerine yardımcı olmakta ve eğitim politikaları ve destek programlarının geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu çalışmada da sınıf öğretmenlerinin afete Hazırbulunuşluk ve tutum düzeylerini incelemek ve bu iki faktör arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Kırşehir ilinde görev yapan sınıf öğretmenleri, örneklemini ise evren içerisinden seçilmiş olan 2024-2025 eğitim öğretim yılında Kırşehir ilinde görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile sayı 495 olarak belirlenmiştir. Araştırmada, sınıf öğretmenlerinin kişisel özellikleri hakkında bilgi almak için“Kişisel Bilgi Formu”, sınıf öğretmenlerinin afet hazırbulunuşluk düzeylerini belirlemek için“Afet Hazırbulunuşluk Ölçeği”, sınıf öğretmenlerinin afet tutum düzeyini belirlemek için ise“Afet Tutum Ölçeği”kullanılmış ve elde edilen verilerin analizlerinde betimsel ve ilişkisel analizler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre sınıf öğretmenlerinin afet hazırbulunuşluk ve afete yönelik tutum düzeyleri genel olarak orta düzeydedir. Cinsiyet, hizmet yılı, afet yaşama ve afet eğitimi alma durumlarına göre bazı alt boyutlarda anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Özellikle erkek öğretmenler ile afet deneyimi veya eğitimi olan öğretmenlerin afet yardım, uyarı sistemleri, bilişsel ve davranışsal tutum düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin afet Hazırbulunuşluk düzeyi ile afete yönelik tutum düzeyi arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur; yani hazırbulunuşluk arttıkça afete yönelik tutum da artmaktadır. Bu sonuçlar ışığında okutulan sınıf düzeyi fark etmeksizin, her kademede öğrencilere uygun afet bilinci etkinlikleri yapılması gerektiği ve öğretmenlerin afet tutumları ile hazırbulunuşluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi daha geniş bir perspektifte değerlendirebilmek için karma çalışmalara yer verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Determining primary school teachers' disaster readness and attitudes is crucial for strengthening educational environments, ensuring student safety, and ensuring educational continuity. Research helps teachers identify strategies to respond to disasters and implement during crises, enabling the development of educational policies and support programs. This study aimed to examine primary school teachers' disaster readness and attitudes and to determine the relationship between these two factors. The study employed a relational survey model, a quantitative research method. The study's universe consisted of classroom teachers working in Kırşehir province, and the sample consisted of primary school teachers working in Kırşehir province during the 2024-2025 academic year. The sample was determined to be 495 using the convenience sampling method. In the study, the“Personal Information Form”was used to collect information about primary school teachers' personal characteristics, the“Disaster Preparedness Scale”was used to determine primary school teachers' level of disaster preparedness, and the“Disaster Attitude Scale”was used to assess primary school teachers' disaster attitude levels, and descriptive and relational analyses were conducted on the obtained data. According to the research result, primary school teachers' disaster readness and attitudes toward disasters are generally at a moderate level. Significant differences were observed in some sub-dimensions based on gender, years of service, and whether they have experienced a disaster or received disaster training. Male teachers, in particular, and teachers with disaster experience or training, were found to have higher levels of disaster assistance, warning systems, and cognitive and behavioral attitudes. Furthermore, a positive and moderately significant relationship was found between teachers' disaster readness and disaster attitudes; that is, as readness increases, so does disaster attitudes. In light of these results, it is recommended that appropriate disaster awareness activities be implemented for students at all grade levels, regardless of grade level, and that mixedtype studies be conducted to assess the relationship between teachers' disaster attitudes and readness levels from a broader perspective.