Akıllı telefon kullanan bireylerin sosyal kaygı belirtileri ve kişilerarası ilişki kurma becerilerinin incelenmesi
An examination of social anxiety symptoms and interpersonal relationship skills in smartphone users
  1. Tez No: 991587
  2. Yazar: TÜLİN ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı telefon bağımlılığı, sosyal kaygı, kişilerarası ilişki becerileri, teknoloji kullanımı, Smartphone addiction, social anxiety, interpersonal relationship skills, technology use
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, akıllı telefon kullanan bireylerin sosyal kaygı düzeyleri ile kişilerarası ilişki kurma becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Günümüzde akıllı telefonlar iletişim süreçlerini kolaylaştırmakla birlikte, aşırı ve kontrolsüz kullanımın bireylerin sosyal ve psikolojik işlevsellikleri üzerinde olumsuz etkiler oluşturabildiği görülmektedir. Özellikle sosyal kaygı düzeylerinde artış ve yüz yüze iletişim becerilerinde azalma, bu olumsuz etkiler arasında yer almaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 212'si kadın, 120'si erkek olmak üzere toplam 332 akıllı telefon kullanıcısı oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Kişisel Bilgi Formu, Akıllı Telefon Bağımlılık Ölçeği, Sosyal Kaygı Ölçeği ve Kişilerarası İlişki Boyutları Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 27 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Pearson korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizi, bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulguları, akıllı telefon bağımlılığı arttıkça sosyal kaygı düzeyinin de anlamlı biçimde yükseldiğini göstermektedir. Ayrıca empati, güven ve duygu farkındalığı gibi kişilerarası ilişki becerilerinin, hem sosyal kaygı hem de akıllı telefon bağımlılığı ile negatif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar, teknolojinin bilinçli kullanımına yönelik farkındalık çalışmalarının ve sağlıklı iletişim becerilerini destekleyici müdahalelerin önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between social anxiety levels and interpersonal relationship skills among individuals who use smartphones. Although smartphones facilitate communication and access to information, excessive and uncontrolled use may negatively affect individuals' social and psychological functioning. In particular, increased levels of social anxiety and a decline in face-to-face communication skills have become prominent concerns in recent years. This research was conducted using a quantitative relational survey model. The sample consisted of 332 smartphone users, including 212 females and 120 males. Data were collected using a Personal Information Form, the Smartphone Addiction Scale, the Social Anxiety Scale, and the Interpersonal Relationship Dimensions Scale. The collected data were analyzed using IBM SPSS Statistics 27. In addition to descriptive statistics, Pearson correlation analysis, multiple linear regression analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA) were employed. The level of statistical significance was set at .05. The findings indicated that as smartphone addiction levels increased, social anxiety levels also increased significantly. Moreover, interpersonal relationship skills such as empathy, trust, and emotional awareness were found to be negatively associated with both social anxiety and smartphone addiction. Regression analysis revealed that smartphone addiction was the strongest predictor of social anxiety. In conclusion, the results demonstrate that smartphone use plays a significant role in individuals' social anxiety levels and the quality of their interpersonal relationships. Accordingly, the development of psychoeducational programs that promote healthy communication skills and raise awareness of conscious technology use is recommended.