Erken dönem nesne ilişkilerinin yetişkinlikteki partner seçimi ve dinamiklerine etkisi
The effect of early object relations on partner selection and relationship dynamics in adulthood
- Tez No: 991586
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken dönem nesne ilişkileri, bağlanma stilleri, romantik ilişkiler, yabancılaşma, ego gücü, Early object relations, attachment styles, partner selection, romantic relationships, alienation, ego strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, erken dönem nesne ilişkilerinin yetişkinlikteki bağlanma stilleri, partner seçimi ve romantik ilişki dinamikleri üzerindeki etkisini incelemektir. Nesne ilişkileri kuramı ve bağlanma kuramı temel alınarak, bireylerin erken bakım veren deneyimlerinden türeyen içsel nesne temsillerinin, yetişkin romantik ilişkilerde yakınlık, güven, doyum ve çatışma süreçlerini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'de yaşayan ve romantik ilişki deneyimine sahip 169 yetişkin birey oluşturmaktadır. Erken dönem nesne ilişkileri; yabancılaşma, güvensiz bağlanma ve ego gücü boyutlarıyla Nesne İlişkileri Ölçeği (BORRTI/ORQ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Yetişkin bağlanma örüntüleri ise Yakın İlişkilerde Yaşantılar ÖlçeğiII (ECR-R) ile ölçülmüştür. Verilerin analizinde betimsel istatistikler ile Pearson ve Spearman korelasyon analizleri, çoklu regresyon analizi, Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis H testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, erken dönemde olumsuz nesne ilişkileri deneyimleyen bireylerin, yetişkinlikte özellikle kaygılı bağlanma örüntülerini daha yüksek düzeyde sergilediklerini göstermektedir. Yabancılaşma ve güvensiz bağlanma değişkenlerinin kaygılı bağlanmayı anlamlı biçimde yordadığı; kaçıngan bağlanma ile erken dönem nesne ilişkileri arasındaki ilişkilerin ise sınırlı düzeyde olduğu bulunmuştur. Güvenli ilişki algısına sahip bireylerin daha düşük yabancılaşma ve güvensiz bağlanma düzeylerine, daha yüksek ego gücüne sahip oldukları saptanmıştır. Ayrıca, bazı bağlanma ve nesne ilişkileri boyutlarının cinsiyet ve ilişki durumu gibi demografik değişkenlere göre anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, erken dönem nesne ilişkilerinin yetişkinlikte bağlanma örüntülerini ve romantik ilişki dinamiklerini anlamlı biçimde etkilediği; güvenli içsel temsillerin daha sağlıklı ve doyumlu ilişkilerle ilişkili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of early object relations on attachment styles, partner selection, and romantic relationship dynamics in adulthood. Based on object relations theory and attachment theory, the study investigates how internal object representations derived from early caregiving experiences influence processes of intimacy, trust, satisfaction, conflict, and partner selection in adult romantic relationships. The sample of the study consists of 169 adults living in Türkiye who have experience in romantic relationships. Early object relations were assessed using the Bell Object Relations and Reality Testing Inventory (BORRTI/ORQ), focusing on the dimensions of alienation, insecure attachment, and ego strength. Adult attachment patterns were measured using the Experiences in Close Relationships Scale–Revised (ECR-R). Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson and Spearman correlation analyses, multiple regression analysis, the Mann–Whitney U test, the Kruskal–Wallis H test, and the Wilcoxon Signed-Rank Test. The findings indicate that individuals who experienced negative object relations in early life exhibit higher levels of anxious attachment patterns in adulthood. Alienation and insecure attachment were found to significantly predict anxious attachment, whereas the associations between avoidant attachment and early object relations were limited. Individuals with a secure perception of relationships demonstrated lower levels of alienation and insecure attachment, as well as higher levels of ego strength. Additionally, early object relations were found to be associated with partner selection patterns through their influence on attachment-related dynamics. Certain attachment and object relations dimensions were also found to differ significantly according to demographic variables such as gender and relationship status. In conclusion, the results reveal that early object relations significantly influence attachment patterns, partner selection, and romantic relationship dynamics in adulthood, and that secure internal representations are associated with healthier and more satisfying relationships.