Öğretmenlerin mesleki gelişiminde gelişimsel denetimin rolü: Karma yöntem çalışması
The role of developmental supervision in teachers' professional development: A mixed method study
  1. Tez No: 991591
  2. Yazar: SEVDA SEVEN ŞARKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders denetimi, Eğitim denetimi, İşbirlikçi mesleki gelişim, Class inspection, Supervision of education, Cooperative professional development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin geleneksel denetimin mesleki gelişime katkısına yönelik algılarını ve gelişimsel denetim uygulamalarının mesleki gelişim üzerindeki rolünü incelemektir. Çok aşamalı deneysel karma yöntem araştırması olarak tasarlanan araştırma temelde iki aşamadan oluşmaktadır. Her aşamada farklı çalışma grubu kullanılmıştır. Birinci (nicel) aşamadaki geleneksel denetime ilişkin mevcut durum analizinde, araştırmanın örneklemini, tabakalı küme örnekleme yöntemiyle belirlenen Denizli'deki resmi 59 ilkokul, 45 ortaokul ve 38 lise olmak üzere toplam 142 okul oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen“Denetimin Öğretmenlerin Mesleki Gelişimine Katkısı Ölçeği (DÖMGKÖ) ile toplanmıştır. İkinci (deney) aşama iki adımdan oluşmaktadır: Birinci adım, ”Gelişimsel Denetim Modeli Yönetici Eğitimi“ nin verildiği ”eğitim adımı“, ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenen deney grubundaki 9 ilkokul yöneticisinden oluşmaktadır ve araştırmacı tarafından hazırlanan ”Yönetici Eğitimi Programı (YEP)“ uygulanmıştır. Bu adımda, yönetici eğitiminin etkililiğini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen ”Gelişimsel Denetime İlişkin Senaryo Rubriği“ kullanılmıştır. İkinci adım, gelişimsel denetim bazlı ders denetimlerinin uygulandığı ”uygulama adımı“, ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenen deney grubundaki 9 ilkokul yöneticisi, 37 deney grubunda ve 24 kontrol grubundaki ilkokul öğretmenlerinden oluşmaktadır. Veriler, deney ve kontrol grubundaki öğretmenlere uygulanan ”DÖMGKÖ“, ”Mesleki Gelişime Yönelik Tutum Ölçeği“ ve ”Öğretmenlerin Mesleki Gelişim Özyeterlikleri Ölçeği“ ile toplanmıştır. Deney grubundaki öğretmenlerle araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak ön-son görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın nicel ve nitel verileri, karma yöntem gereği raporlama bölümünde entegre edilmiştir. Araştırmanın bulguları ışığında: geleneksel denetimin mesleki gelişime katkı sağlamadığı, gelişimsel denetimin mesleki gelişimi desteklediği, denetimin öğretmenlerin mesleki gelişime ilişkin tutumlarını ve özyeterliklerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Gelişimsel denetim uygulaması, geleneksel denetimin yol açtığı olumsuz psikolojik ortamı ortadan kaldırarak, denetimi profesyonel gelişimi destekleyen ve mesleki motivasyonu içselleştiren bir araç olarak konumlandırmıştır. Ayrıca, denetimin amacını ”kontrol etme ve cezalandırma“dan ”güven verme ve güçlendirme"ye başarıyla taşımış, mesleki bağlılığı doğrudan artırmıştır. Bu nedenle etkili okullar için, gelişimsel denetimin eğitim sistemine başarılı bir şekilde entegre edilmesi, denetmen yetkinliğinin sağlanması ve güven kültürünün kurumsallaştırılması vazgeçilmezdir.
Özet (Çeviri)
The Purpose of this research is to examine teachers' perceptions regarding the contribution of traditional supervision to professional development and the role of developmental supervision practices on professional development. Designed as a multiphase experimental mixed methods research, the study basically consists of two phases. A different study group was used in each phase. In the first (quantitative) phase, which involves the current situation analysis regarding traditional supervision, the research sample consists of a total of 142 schools in Denizli, including 59 public primary schools, 45 middle schools, and 38 high schools determined by stratified cluster sampling method. Data were collected using the“Contribution of Supervision to Teachers' Professional Development Scale (CSTPDS),”developed by the researcher. The second (experimental) phase consists of two steps: The first step is the“training step”in which the“Developmental Supervision Model Administrator Training”was provided; it consists of 9 primary school administrators in the experimental group determined by purposive criterion sampling, and the“Administrator Training Program (ATP)”prepared by the researcher was implemented. In this step, the“Scenario Rubric for Developmental Supervision,”developed by the researcher, was used to determine the effectiveness of the administrator training. The second step is the“implementation step”in which developmental supervision-based classroom observations were conducted; it consists of 9 primary school administrators, 37 primary school teachers in the experimental group, and 24 primary school teachers in the control group, all determined by criterion sampling. Data were collected through the“CSTPDS,”“Attitude Scale Towards Professional Development,”and“Teachers' Professional Development Self-Efficacy Scale”applied to the teachers in the experimental and control groups. Pre- and post-interviews were conducted with the teachers in the experimental group using a semi-structured interview form developed by the researcher. Quantitative and qualitative data of the study were integrated in the reporting section as required by the mixed methods design. In light of the research findings: it was concluded that traditional supervision does not contribute to professional development, while developmental supervision supports professional development and influences teachers' attitudes and self-efficacy regarding professional development. Developmental supervision practice has repositioned supervision as a tool that supports professional growth and internalizes professional motivation by eliminating the negative psychological environment caused by traditional supervision. Furthermore, it has successfully shifted the purpose of supervision from“control and punishment”to“reassurance and empowerment,”directly increasing professional commitment. Therefore, for effective schools, the successful integration of developmental supervision into the education system, ensuring supervisor competence, and institutionalizing a culture of trust are indispensable.