Birleşmiş Milletler'in uzay güvenliği politikaları
The space security policies of the United Nations
- Tez No: 991600
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KAVUNCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Güvenlik, Uzay, United Nations, Security, Space
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Birleşmiş Milletler'in uzay güvenliği politikalarını uluslararası güvenliğe yansımalarıyla Rejim Teorisi çerçevesinde analiz etmektedir. Günümüzde hem doğal hem de yapay uzay tehditlerinin konu ve kapsam bakımından çeşitlenmesi karşısında uzay güvenliği, küresel yönetişim için günden güne Birleşmiş Milletler'in ilgisini artırdığı özel alanlardan biri olmuştur. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler'in uzay güvenliği politikalarının analiz edilmesi, küresel güvenlik önlemlerinin uzay tehditleri boyutunun anlaşılabilmesi için elzemdir. Bu bağlamda çalışmada Birleşmiş Milletler'in uzay güvenliği politikalarının Rejim teorisi çerçevesinde analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma Birleşmiş Milletler'in güvenlik ve istikrarı sağlamadaki yetkinliğini uzay güvenliği politikaları özelinde ortaya koyması bakımından önemlidir. Bu yetkinliğin detaylıca ele alınabilmesi için doküman analizi yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmada Birleşmiş Milletler'in uzay güvenliği politikalarındaki rejimlerle güvenlik kapasitesini artırmaya çalıştığı görülmektedir. Ancak denetim ve yaptırım mekanizmalarının sınırlı olması bu rejimlerin etkinliğini olumsuz etkilemektedir. Analiz çerçevesinde Birleşmiş Milletler'in politikalarında uzay güvenliğine yönelik daha kapsayıcı, bağlayıcı ve denetim/yaptırım mekanizmaları gelişmiş yaklaşım ve eylemlere ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the United Nations' space security policies within the framework of Regime Theory, examining their implications for international security. Today, in the face of the diversification of both natural and artificial space threats in terms of subject and scope, space security has become one of the areas of particular interest to the United Nations for global governance. Therefore, analyzing the United Nations' space security policies is essential for understanding the space threats dimension of global security measures. In this context, this study aims to analyze the United Nations' space security policies within the framework of Regime Theory. The study is important in terms of revealing the United Nations' competence in ensuring security and stability, specifically in space security policies. Document analysis method was used to examine this competence in detail. The research shows that the United Nations seeks to increase its security capacity through regimes in its space security policies. However, the limited nature of control and sanction mechanisms negatively affects the effectiveness of these regimes. The analysis concludes that the United Nations' policies require a more inclusive, binding approach and actions with developed control/sanction mechanisms for space security.