Jandarma Teşkilatının İç İşleri Bakanlığına bağlanması sonrasında kıyafet değişimi ve kıyafet değişiminin mesajlarının incelenmesi
An examination of the changes in the Gendarmerie's uniform and the messages sent by these uniform changes following its transfer To the Ministry of Interior
- Tez No: 991601
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALPAY KARASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Jandarma, Gendarmerie
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk Jandarma Teşkilatı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasının ardından, özellikle kıyafet ve sembol düzenlemelerinde ortaya çıkan değişimleri incelemektedir. Bu çalışmanın amacı; İçişleri Bakanlığı'na bağlanma süreci sonrasında Türk Jandarma Teşkilatı kıyafetlerinde yapılan değişiklikleri inceleyerek, bu değişimin görsel bir yenilikten öte 'devlete sadakat, milletle bütünleşme, sivilleşme ve profesyonelleşme' mesajları taşıyan sembolik dönüşümünü ortaya koymaktır. Araştırma, nitel desende yürütülmüş olup veriler doküman incelemesi yoluyla elde edilmiş ve betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bu bağlamda 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, 31 Mart 2020 tarihli Jandarma Genel Komutanlığı Kıyafet Yönetmeliği, ilgili Kanun Hükmünde Kararnameler, resmi belgeler ve görsel materyaller incelenmiştir. Bulgular; geleneksel haki rengin kullanımdan kaldırılırken, mavi/lacivert üniforma renginin, sağ kolda Türk Bayrağı'nın ve sol kolda dairesel birlik armasının özellikle öne çıkarıldığını göstermektedir. Ayrıca bu değişimlerin kurum içi aidiyeti güçlendirdiği ve Jandarma'nın askeri statüden sivil/genel kolluk kimliğine geçişini simgeleyerek yeniden konumlandırıldığını göstermektedir. Sonuç olarak, jandarma üniformaları yalnızca bir hizmet kıyafeti değil; Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihsel hafızasını, milli değerlerini, egemenlik vurgusunu ve demokrasi kararlılığını yansıtan güçlü bir iletişim aracı haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the changes that emerged within the Turkish Gendarmerie Organization, particularly regarding uniform and symbol regulations, following its affiliation with the Ministry of Interior. The aim of this study is to examine the modifications made to the uniforms of the Turkish Gendarmerie Organization during the subordination process to the Ministry of Interior and to demonstrate that this change is a symbolic transformation conveying messages of loyalty to the state, integration with the nation, civilianization, and professionalization, rather than merely a visual novelty. The research was conducted using a qualitative design; data were obtained through document analysis and resolved using the descriptive analysis method. In this context, the Law No. 2803 on the Organization, Duties, and Powers of the Gendarmerie, the Gendarmerie General Command Uniform Regulation dated March 31, 2020, relevant Decree Laws, official documents, and visual materials were examined. The findings indicate that while the traditional khaki color were phased out, the blue/navy blue uniform color, the Turkish Flag on the right arm, and the circular unit emblem on the left arm were specifically emphasized. Furthermore, the study reveals that these changes strengthened institutional belonging and repositioned the Gendarmerie by symbolizing its transition from a military status to a civilian/general law enforcement identity. In conclusion, Gendarmerie uniforms have evolved into a powerful communication tool reflecting the historical memory, national values, emphasis on sovereignty, and democratic resilience of the Republic of Turkey, rather than being solely a service outfit.