Türkçe metinlerde aldatıcı beyan tespitine yönelik doğal dil işleme tabanlı hibrit model geliştirilmesi ve sektörel bir uygulama
Development of a natural language processing based hybrid model for detection of deceptive statements in Turkish texts and a sectoral application
  1. Tez No: 991674
  2. Yazar: EKİN AKKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ GÖKŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilim ve Teknoloji, Management Information Systems, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojisi, Doğal dil işleme, Metin sınıflandırma, Yönetim bilişim sistemleri, Information technology, Natural language processing, Text categorization, Management information systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Aldatma davranışı insan hayatının her alanında yaygın olarak karşılaşılan ve tespit edilmesi oldukça güç olan bir davranış biçimidir. Teknolojinin hızlı gelişimi aldatma davranışının kitlelere daha kolay ve hızlı bir şekilde etki etme olanağını artırmıştır. Bu durum, aldatma tespiti çalışmalarına olan ilginin artmasına ve bu zorlu görevin daha da önemli bir araştırma konusu haline gelmesine neden olmuştur. Fizyolojik ve sözlü aldatma tespit yöntemleri başta olmak üzere birçok farklı aldatma tespiti yöntemi bulunmaktadır. Aldatıcı ya da bir başka deyişle sahte otel yorumlarının tespiti araştırmacılar tarafından sözlü aldatma tespiti yöntemleriyle sıklıkla ele alınmaktadır. İnsanlar ve işletmeler için maddi ve manevi ciddi sorunlara yol açabilen bu konu özellikle İngilizce literatür için oldukça gelişmiş bir araştırma alanıdır. Ancak Türkçe literatürde aldatma tespiti konusuyla ilgili ciddi bir boşluk bulunmaktadır. Türkçe dilinde bu alanda ortaya koyulmuş veri setleri ve yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Çalışmanın en temel amacı Türkçe otel yorumlarındaki aldatıcı beyanları yüksek güvenilirlik ve doğrulukla tespit edebilecek bir hibrit model ortaya koyulması ve alandaki veri seti eksikliğinin giderilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda, ilk defa, gerçek, sahte ve yapay zeka ile üretilmiş toplamda 4926 yorumdan oluşan bir Türkçe sahte otel yorumları veri seti literatüre kazandırılmıştır. Geleneksel makine öğrenmesi, derin öğrenme, Transformer tabanlı ve hibrit modellerin karşılaştırmalı şekilde analiz edilmesi sonucunda BERTurk + TF-IDF hibrit modeli en başarılı model olarak öne çıkmıştır. Modelin güvenilirliği ve başarısı çeşitli metriklerle kanıtlandıktan sonra, bu teorik bulguların insanlar ve işletmeler için pratik bir değere dönüştürülmesi hedeflenmiştir. En başarılı model ve tasarlanan dinamik ağırlıklı karar iyileştirme katmanı ile bir prototip web uygulaması geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Deceptive behaviour is a form of conduct that is commonly encountered in all areas of human life and is quite difficult to detect. The rapid advancement of technology has increased the ability of deceptive behaviour to influence the masses more easily and quickly. This situation has led to increased interest in deception detection studies and made this challenging task an even more important research topic. There are many different deception detection methods, primarily physiological and verbal methods. The detection of deceptive or, in other words, fake hotel reviews is frequently addressed by researchers using verbal deception detection methods. This issue, which can cause serious material and non-material problems for individuals and businesses, is a highly developed area of research, particularly in English literature. However, there is a significant gap in the Turkish literature regarding deception detection. The datasets and studies in this field in the Turkish language are quite limited. The primary objective of this study is to present a hybrid model capable of detecting deceptive statements in Turkish hotel reviews with high reliability and accuracy and to address the lack of datasets in this field. In line with these objectives, a Turkish fake hotel review dataset consisting of 4926 real, fake, and artificial intelligence-generated reviews has been introduced to the literature for the first time. A comparative analysis of traditional machine learning, deep learning, Transformer-based, and hybrid models revealed that the BERTurk + TF-IDF hybrid model was the most successful. After the model's reliability and success were proven using various metrics, the aim was to transform these theoretical findings into practical value for people and businesses. A prototype web application was developed using the most successful model and the designed dynamic weighted decision improvement layer.